Política

Els autors de l'atac a Istanbul són originaris de l'antiga URSS

La policia turca inicia una ofensiva contra Estat Islàmic i deté una vintena de sospitosos per la massacre a l'aeroport

Les víctimes s'eleven a 43 i hi ha 138 persones encara hospitalitzades

La policia turca llançava ahir diverses operacions simultànies contra presumptes cèl·lules terroristes d'Estat Islàmic a Istanbul i a la ciutat costanera d'Esmirna, on s'han detingut una vintena de persones.

L'operació s'executa dos dies després del triple atemptat suïcida que ha costat la vida a 43 persones –l'última, una dona que va morir dimecres a
la nit– i que en va deixar ferides més de 200, de
les quals 138 encara continuen ingressades. Les autoritats afirmaven ahir que els autors de la matança eren originaris de la regió russa del Daguestan, de l'Uzbekistan i el Kirguizistan. Segons publica el diari turc Hürriyet, un dels tres assaltants ha estat identificat com un ciutadà rus del Daguestan, Osman Vadinov, que hauria arribat a Turquia procedent de la ciutat de Raqqa, bastió dels gihadistes a Síria. De moment, el govern rus no ha confirmat que cap ciutadà del seu país estigui implicat en l'atemptat. Els explosius que haurien utilitzat, segons el ministre de l'Interior turc, Efkan Ala, és una barreja casolana d'RDX i TNT. Agents de la policia antiterrorista, amb el suport de les forces especials, van dur a terme un escorcoll en un total de 16 domicilis en tres barris obrers de l'extraradi d'Istanbul, que una font oficial va qualificar de “pisos francs” d'Estat Islàmic. En aquesta primera operació, es van detenir 13 persones, quatre de les quals estrangeres.

A Esmirna, es van detenir nou persones més, sospitoses d'haver tingut contactes amb l'organització gihadista, acusats de finançament del terrorisme, proselitisme i reclutament. De moment, es desconeix el grau de vinculació dels detinguts amb l'atemptat a l'aeroport d'Istanbul, el més important del país, amb un trànsit de 60 milions de passatgers a l'any. El govern turc encara no ha fet pública la identitat dels tres presumptes gihadistes que van perpetrar la massacre de dimarts, entrant amb kalàixnikovs i disparant, i després fent esclatar la càrrega d'explosius que portaven enganxada al cos. “Encara no hem estat capaços d'identificar completament els atacants a causa dels danys que es van fer al cos”, assegurava una font oficial.

D'altra banda, ahir es va fer públic que dos presumptes militants que mantenien contactes amb dispositius d'Estat Islàmic “van ser neutralitzats” a la frontera de Turquia amb Síria quan intentaven arribar a Turquia, dissabte passat. Tots dos eren de nacionalitat siriana i un d'ells portava una armilla amb explosius. Es creu que pretenien atemptar a les ciutats d'Adana i Ankara. Segons la policia turca, tots dos havien viatjat amb avió des de Damasc a la ciutat fronterera de Qamishli, sota control parcial del règim i de les milícies kurdes.

LA XIFRA

1.700
soldats
de la Federació Russa es creu que podrien estar lluitant al costat d'Estat Islàmic a l'Iraq i Síria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona