Política

Sobiranisme

La CUP emplaça Puigdemont a convocar una cimera per acordar un referèndum unilateral

La formació d'esquerres independentista proposa convidar totes les forces partidàries del referèndum

Anna Gabriel anima el PSC a abandonar l'“immobilisme”

La CUP ha demanat formalment aquest dijous al president del govern, Carles Puigdemont, que convoqui una cimera dels partits favorables al dret a decidir al Palau de la Generalitat per acordar “el com i el quan” se celebra el Referèndum Unilateral d'Independència (RUI) amb caràcter vinculant.

En una roda de premsa realitzada a la plaça del Rei de Barcelona, la formació de l'esquerra independentista ha volgut visualitzar la seva aposta per un RUI per concloure el procés sobiranista amb la legitimitat de les urnes. Els diputats Anna Gabriel i Benet Salella han argumentat que els resultats de les eleccions del 26-J el camí referèndum pactat amb l'Estat ha quedat intransitable.

La CUP vol que el referèndum unilateral s'inclogui al full de ruta amb l'objectiu de sumar al procés altres forces, a més de les estrictament independentistes, i pensant també en un procés constituent el màxim obert possible.

En aquest sentit, Gabriel i Salellas han proposat que es convidi a la cimera siguin convidades totes les forces polítiques partidàries d'un referèndum, és a dir “Junts pel Sí, CUP, Catalunya Sí Que Es Pot i En Comú Podem” i que, conjuntament amb el govern, posin data a un RUI “vinculant” que hauria d'arribar abans d'un any.

A més, Gabriel ha animat el PSC a a abandonar l'“immobilisme que els situa en posicions antidemocràtiques”.

Salellas ha dit que l'objectiu és que aquestes forces decideixin com i quan fer aquesta consulta: “Lluny de voler marcar el full de ruta, la CUP vol ampliar la base” que hi doni suport

El referèndum unilateral ha de comptar, segons la formació assembleària, “necessàriament” amb l'impuls del govern i del Parlament perquè se celebri “amb totes les garanties”. La CUP també vol que el municipalisme hi tingui un paper actiu.

Gabriel i Salellas han deixat clar que per dotar el referèndum de la legitimitat necessària, “ha de poder comptar amb la participació d'aquelles forces i persones partidàries de la independència, però també de totes aquelles que no ho són”. Per això, veuen necessari que la cimera que emplacen a convocar no sigui vista “com una operació al servei d'una opció determinada, sinó entesa com un marc de regeneració i legitimació democràtica imprescindible, on s'hi ha de poder trobar diferents forces, diferents sensibilitats polítiques i, per tant, partidaris de la independència i d'altres opcions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona