Política

Eleccions 26-J

Converses per formar un nou govern

Rajoy canvia de guió i busca CC abans que el PSOE i C's

L'aspirant del PP prioritza el suport canari tot i tenir un sol escó

L'extremeny Fernández Vara augura l'abstenció socialista per tenir un govern aviat

Sánchez medita consultar la militància

Mariano Rajoy va rebatre ahir Mariano Rajoy. L'endemà d'anunciar des de Brussel·les que trucaria a Pedro Sánchez (PSOE) i a Albert Rivera (Ciutadans) perquè són els dos líders que poden desbloquejar la seva investidura, Rajoy va canviar ahir d'estratègia i va dedicar el primer esforç a sondejar el suport de Coalició Canària (CC), que té un sol escó al Congrés. El rumb de Rajoy s'orienta ara cap a ajornar el diàleg amb el PSOE, que, enmig del silenci de Sánchez, és una olla de pressió entre els partidaris de permetre que el PP arribi a La Moncloa aviat i els partidaris de no permetre-ho fins i tot al preu d'arriscar-se a anar a unes terceres eleccions. Amb els 137 escons que té el PP, Rajoy no en tindria prou amb Ciutadans (32), el PNB (5) i Coalició Canària (1), perquè el màxim que aconseguiria és dividir el Congrés
en un empat a 175 escons que no el faria president.

L'anunci d'una trucada ja és en si mateix un motiu de desconfiança al PSOE: a Ferraz encara recorden que després de les eleccions del 20-D Rajoy va anunciar al gener que es disposava a fer una imminent trucada telefònica
a Sánchez que no va fer mai en els cinc mesos següents. La direcció del PSOE, a més, està vivint el moment actual amb pesar i sentiment d'injustícia, perquè és Rajoy qui ha d'iniciar els contactes de la governabilitat, però són els barons socialistes els que cada dia que passa eleven la pressió sobre què hauria de fer el PSOE amb els 85 escons que el converteixen en l'àrbitre de la legislatura.

El que Rajoy va fer ahir va ser despenjar el telèfon i conversar un minut amb el president de les Canàries, Fernando Clavijo, per tal de fixar una reunió amb l'única diputada de CC, Ana Oramas, dimarts a Madrid. Si bé adverteix que CC no firmarà “un contracte d'adhesió” amb Rajoy, Oramas també sosté que seria “inadmissible” acudir a unes terceres eleccions i convida Rajoy a canviar la reforma laboral, la Lomqe i el sistema de finançament autonòmic per acostar posicions.

A l'octubre i sense Rajoy

Esbossat el terreny de joc del diàleg, però, la diputada de Coalició Canària va sorprendre oferint la seva visió sobre el que creu que passarà: una investidura “fallida” a l'estiu i, després, una segona investidura, ja a l'octubre, després d'una “substitució de líders” al PP i al PSOE. “A l'octubre hi haurà govern del PP sense Rajoy, en coalició amb Ciutadans i amb el suport puntual del PNB i nostre”, augura la canària Oramas.

“Mínima abstenció”

El sudoku pronosticat per Oramas, però, continua necessitant almenys una abstenció d'un diputat del PSOE i a aquesta opció es va referir per primer cop obertament el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. “No preveig cap altra cosa que no sigui una mínima abstenció a última hora, i quan dic mínima vull dir les [dels diputats] que siguin estrictament imprescindibles”, va etzibar ahir Fernández Vara. L'extremeny és el primer baró socialista de pes que diu en veu alta que els 85 escons del PSOE es podrien traduir en 84 vots en contra i una abstenció per desfer l'empat a 175.

Amb Sánchez callat des de la nit del 26-J, al PSOE hi ha veus que interpreten que el líder s'ha imposat el silenci perquè està meditant convocar una consulta a la militància que li serveixi de refugi davant la decisió més difícil que ha hagut d'adoptar mai un secretari general: vetar o permetre un govern de Rajoy. L'andalusa Susana Díaz, de moment, tolera l'opció de la consulta. “No serem els andalusos els que diguem no”, assenyala. Díaz, que omple el buit de Sánchez a cop d'entrevista diària, va avisar que no acceptarà que el PSOE sigui la “crossa” de Rajoy: “Mai he estat partidària de la gran coalició ni ho seré, ni amb Rajoy ni amb el PP.” La cita que dirimirà el pols intern és el comitè federal del 9 de juliol.

LES FRASES

No preveig cap altra cosa que no sigui una mínima abstenció del PSOE a última hora
Guillermo Fernández Vara
president d'extremadura
A l'octubre hi haurà govern del PP sense Rajoy, en coalició amb C's i amb el suport puntual del PNB i CC
Ana Oramas
diputada de Coalició canària

Ciutadans confon amb la legislatura curta i la moció

Mentre que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no es decideix a fer el pas de contactar amb Albert Rivera, Ciutadans es va embolicar ahir airejant una hipòtesi segons la qual permetria l'arrencada d'una legislatura curta a canvi que l'inquilí de La Moncloa se sotmeti a una qüestió de confiança.

El detonant de l'enrenou va ser una entrevista a TVE amb el diputat Juan Carlos Girauta, que va respondre que efectivament podria ser una hipòtesi que el president del PP arrenqués aviat el mandat i que en l'equador de la legislatura, el 2018, acudís al Congrés per avaluar quins són els suports que té per esgotar el seu mandat. Preveure aquesta hipòtesi desmentia el que ha dit sempre Rivera, que ell no permetrà la perpetuació de Rajoy a La Moncloa, així que va haver de ser José Manuel Villegas, vicesecretari general de Ciutadans, el que sortís a aclarir la posició del partit. “Ell [Girauta] deia el que podria passar en cas que el PSOE s'abstingués. Però la posició del partit no ha canviat i en cap cas es planteja això com una condició, ni tan sols com una possibilitat”, va corregir Villegas. Pel vicesecretari general de C's, “l'única possibilitat” és “una mesa a tres entre el PP, el PSOE i Ciutadans” per abordar les polítiques de la legislatura i, “si és possible, desbloquejar la situació”.

Des del PP, el vicesecretari Fernando Martínez-Maíllo va carregar contra Rivera per haver mantingut la posició “infantil” de voler vetar Rajoy i va donar per fet que “acabarà entrant a negociar”. “Només li demano que tingui el mateix ànim que va tenir al desembre amb Sánchez tot i ser el perdedor”, li va exigir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona