Política

La CUP exigeix al govern una cimera per concretar el RUI

El partit advoca per celebrar el referèndum en menys d'un any i insta Puigdemont a reunir “totes les forces” sobiranistes

El govern rebutja la proposta al·legant la manca de suport al Parlament

Després de tres setmanes sense contactes entre el govern i la CUP, ahir l'esquerra anticapitalista va tornar a interpel·lar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. I ho va fer per exigir-li la convocatòria d'una cimera al Palau de la Generalitat per acordar i concretar la celebració d'un eventual referèndum unilateral d'independència.

En una roda de premsa a la plaça del Rei de Barcelona, la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, va justificar la convocatòria d'un referèndum per la Generalitat, atesos els resultats de les eleccions espanyoles de diumenge que, segons la CUP, segellen la mort del “canvi a l'Estat espanyol”. “Creiem que les forces polítiques catalanes han de donar resposta a la demanda del referèndum”, assegurava Gabriel, que demanava a Puigdemont una cimera amb JxSí, En Comú Podem i Sí que es Pot per acordar “el quan i el com” del referèndum. La CUP, però, vol que es convoqui abans de l'estiu del 2017. “L'objectiu de la legislatura és l'exercici del dret a l'autodeterminació”, sentenciava el diputat cupaire Benet Salellas durant la roda de premsa que advocava per celebrar el referèndum “amb totes les garanties”.

Tot i aquest requeriment, la CUP no pretén supeditar el referèndum al full de ruta sortit de la resolució de ruptura del 9-N. “Volem fer-ho factible amb el full de ruta”, assegurava Salellas, que demanava “implicar el màxim nombre de moviments i agents polítics” en la convocatòria del referèndum. L'objectiu de la CUP és que la cimera “sigui entesa com un marc de regeneració i legitimació democràtica” i per això volen aglutinar tant els independentistes com els “partidaris d'altres opcions”, i també el govern de la Generalitat, el Parlament i el món municipalista.

D'aquesta manera, la formació anticapitalista pretén convertir el referèndum unilateral en un nou “repte essencial per a la construcció de la república catalana”.

Tot i que l'oferta de la CUP s'emmarca en un context en què la legislatura depèn de la decisió que adopti la CUP en la qüestió de confiança a Carles Puigdemont prevista pel setembre, Gabriel va confirmar ahir que la formació anticapitalista ja ha mantingut contactes i debats sobre el RUI amb sectors de Junts pel Sí, i també amb En Comú Podem i Catalunya Sí que es Pot.

La proposta de referèndum de la CUP va tenir la resposta immediata del govern. Minuts després que acabés la roda de premsa, fonts del govern de la Generalitat desestimaven l'oferta assegurant que “no està prevista cap cimera”. Les mateixes fonts hi afegien que, a hores d'ara, i després de la negativa cupaire a donar suport al pressupost, “la CUP no està en condicions de demanar res” i acusava el partit d'incomplir “el pacte signat” i de no donar suport al govern que s'havia acordat abans d'investir Puigdemont.

LA FRASE

L'objectiu d'aquesta legislatura és l'exercici del dret a l'autodeterminació
Benet Salellas
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona