Política

Johnson dóna la sorpresa i salta del vaixell del ‘Brexit'

L'exalcalde de Londres i cara visible de la campanya per sortir de la UE decideix no competir pel càrrec de primer ministre

Gove, fins ara aliat seu, s'hi presenta, i també la ministra d'Interior

En una nova jornada de thriller al Regne Unit, Boris Johnson va decidir ahir a última hora saltar del vaixell i no presentar la seva candidatura per ser el nou líder del Partit Conservador i primer ministre. El termini per presentar candidatures acabava ahir al migdia i, al final, s'han registrat cinc candidats. Dos que van fer campanya per continuar a Europa –Theresa May i Stephen Crabb–, i tres del Brexit, Michael Gove, Liam Fox i Andrea Leadsom.

Johnson havia de presentar una candidatura conjunta amb Michael Gove com a segon. Eren els dos artífexs del Brexit i els grans favorits per convertir-se en primer ministre i ministre de Finances. Havien programat la conferència de premsa de Theresa May primer i, després, la de Johnson i Gove. No obstant això, a primera hora Michael Gove va anunciar, de manera totalment inesperada, en un comunicat, que es presentava en solitari. L'anunci de Gove va agafar tothom de sorpresa, perquè sempre havia dit que no volia ser líder conservador. “He arribat a la conclusió que Boris Johnson no pot proveir el lideratge o construir l'equip pel treball per fer front a tot el que queda per fer”, va dir en un breu comunicat en què deia que més endavant detallaria el seu programa. Va ser una decisió d'última hora. Fins i tot Theresa May, en la presentació de la seva candidatura, va atacar Johnson creient que seria el seu gran rival.

Johnson va fer la conferència de premsa presentant els seus mèrits per liderar el país i va defensar la seva gestió com a alcalde de Londres. Va ressaltar la transformació de la ciutat sota el seu mandat, convertint-la en el centre financer més important i primera destinació turística mundial, i eradicant la pobresa dels seus carrers. “Els profetes de la destrucció –va dir, en referència als que van vaticinar l'apocalipsi fora de la UE– estaven equivocats llavors i ho estan ara [...]. Londres i el Regne Unit floriran poderosament fora de la UE.” I va reclamar unitat tant al partit com al país, i va destacar que ja li havien ofert negocis a Austràlia, Malàisia, Nova Zelanda i Singapur, i que el seu país estaria “al principi de la cua”, en referència al comentari d'Obama. I, al final de tot, va deixar anar que no es presentaria per ser el nou primer ministre. “Després de consultar col·legues i veient la situació del Parlament he arribat a la conclusió que jo no sóc la persona [per ser primer ministre]”, va dir. L'anunci va deixar tothom de pedra perquè era coneguda la seva aspiració de convertir-se en primer ministre. Ningú no sap què va passar durant les hores anteriors perquè el guió canviés de manera tan radical. Johnson tenia un suport molt gran dins del partit i segurament hauria guanyat, però també generava molta divisió i no creien que fos la persona adient per tancar l'esquerda oberta dins del partit i també dins de la societat. Theresa May era una candidata de consens, una candidata per frenar Johnson. Ningú sap explicar què ha separat Johnson i Gove. Alguns parlen d'un acte de traïció de Gove. D'altres, de mà negra de George Osborne, el ministre de Finances, que va decidir no presentar-se. A la tarda, en declaracions a la BBC, Michael Gove va dir que va prendre la decisió dimecres a la nit. “Molta gent durant la setmana em deia «has de ser tu»”, va dir Gove, que va reiterar que creia que Johnson no estava preparat per assumir el càrrec.

“No sé si la gent confiarà en Gove després de com ha actuat amb Boris”, va dir un diputat tory. Un altre diputat conservador, Andrew Mitchel, es va mostrar totalment sorprès per la decisió de Gove. “Durant els últims cinc anys ens ha estat dient que no seria el primer ministre, només ell sap per què ho ha fet”, va afirmar. L'editor del programa Newsnight de la BBC, Nick Watt, va explicar que un assessor de Johnson li va dir que ell no volia dividir el partit com Jeremy Corbyn ho està fent amb els laboristes. Un dels més durs amb Johnson va ser l'exministre de Thatcher Lord Heseltine: “[Johnson] ha destrossat el partit i ha creat la major crisi institucional en època de pau” que es recordi.

Banc d'Anglaterra

El guanyador se sabrà el 9 de setembre i es convertirà automàticament en primer ministre, en l'encarregat d'activar l'article 50 del Tractat de Lisboa i de liderar les negociacions del divorci amb la UE. D'altra banda, la lliura esterlina va perdre ahir un 1,6% del seu valor després que el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, apuntés la possibilitat de flexibilitzar la política monetària aquest estiu. També l'agència Standard and Poor's va rebaixar un esglaó el ràting a llarg termini de la UE des de l'AA+ fins a l'AA.

LES FRASES

He arribat a la conclusió que no sóc la persona [per ser primer ministre]
Boris Johnson
LÍDER DE LA CAMPANYA DEL ‘BREXIT'
Johnson no pot proveir el lideratge o construir l'equip per fer front al que queda per fer
Michael Gove
MINISTRE DE JUSTÍCIA

Cinc aspirants a rellevar Cameron

Daniel Postico

Després de la renúncia de Boris Johnson, els grans favorits per ser el nou líder del Partit Conservador són Theresa May i Michael Gove. Theresa May, de 59 anys, és l'actual ministra d'Interior, és una política dura i treballadora, amb un perfil discret, com el de Gove, capaç d'asseure's a la taula negociadora davant d'Angela Merkel i “aconseguir el millor tracte per al Regne Unit”. May va deixar clar que “Brexit significa Brexit”, que no hi haurà segon referèndum ni eleccions anticipades abans del 2020 i que fins l'any que ve no activarà l'article 50 del Tractat de Lisboa. Per la seva part, Michael Gove, de 54 anys, és un dels polítics tories més ben considerats i un gran orador. L'actual ministre de Justícia és un dels ideòlegs de l'ala més dretana del partit i el cervell rere la campanya del Brexit. Els altres candidats són els antieuropeus Liam Fox, de 54 anys, thatcherià i exministre de Defensa, i Andrea Leadsom, de 53 anys, competent economista amb un bon discurs, i el proeuropeu Stephen Crabb, de 43 anys, un dels joves polítics emergents, fill de mare soltera que rebia ajudes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia