Política

L'Ajuntament accepta l'auditoria ciutadana del deute municipal de Blanes

L'equip de govern troba bé saber d'on ve l'endeutament

El ple demana la dimissió de Jorge Fernández Díaz “per un nou país lliure de corrupció”

Els vint regidors que eren ahir al ple de Blanes van aprovar una auditoria ciutadana del deute de l'Ajuntament. El PSC (3 regidors), CDC (4), ERC (2) –formalment l'equip de govern– i el seu col·laborador extern, Salvador Tordera (PP), veuen bé saber l'origen del deute del consistori, segons va dir el regidor d'Hisenda, el socialista Nicolás Laguna.

L'auditoria ciutadana del deute municipal hauria de ser presentada públicament al setembre. Hi participaran treballadors públics, experts i representants de les entitats “que ho desitgin”, va explicar Dolors Rubio (ICV-EUiA). Lluís Yubero (Batega) va assenyalar: “Hem de saber l'origen de més de 35 milions [del deute]. Hi ha d'haver una responsabilitat.” La moció l'havien presentat quatre grups i va tenir deu vots més: ICV-EUiA (4), Ciutadans (2), Batega (2) i la CUP (2).

D'altra banda, el ple va aprovar (amb 17 avals de 20) una moció d'ERC inclosa d'urgència en l'ordre del dia. El portaveu republicà, Àngel Canosa, va demanar la dimissió del ministre espanyol de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, “per un nou país lliure de corrupció” i la crítica a qualsevol persecució contra els partits polítics. Canosa va qualificar de “mecanismes de la Gestapo [la policia secreta nazi]” l'escàndol de les converses de Fernández Díaz amb l'excap de l'Oficina Antifrau del Parlament Daniel de Alfonso. CDC, ICV-EUiA, el PSC, ERC, la CUP i Batega van avalar el text i Ciutadans i el PP, no.

L'alcalde, baixa

El ple d'ahir va tenir una notícia inesperada: la baixa de l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), malalt. Joaquim Torrecillas (CDC) va presidir el ple com a alcalde accidental.

LA FRASE

Experts, treballadors públics i entitats han de formar l'equip multidisciplinari de l'auditoria ciutadana
Lluís Yubero
REGIDOR De batega per blanes

LA XIFRA

300.000
euros
anuals hi podria d'haver d'estalvi amb el canvi de l'enllumenat públic, va dir el regidor de Medi Ambient.

Ajut per canviar l'enllumenat públic

El ple va aprovar per unanimitat que l'Ajuntament demani un ajut d'1,9 milions per canviar 6.600 punts de llum, un canvi quantificat en 3,8 milions. El regidor de Medi Ambient, Juan José Navarro (CDC), va negar que el canvi de l'enllumenat públic signifiqui “un procés de privatització per substituir les brigades” com havia denunciat Víctor Catalán (ICV-EUiA). El canvi per llums LED podria permetre estalviar fins a 300.000 euros anuals, va dir el regidor de Medi Ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia