Política

Junqueras fa una crida a fer efectiva la majoria pel canvi

Recorda a les confluències d'esquerres que “seria una llàstima” renunciar a les majories que ja hi ha a Catalunya per poder fer altres polítiques d'estat

Avisa del distanciament català vers la UE

El vicepresident, Oriol Junqueras, va triar ahir un fòrum sindical i d'esquerres que pot ser especialment sensible al discurs, la clausura de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), per afegir un grau més de pressió i mirar de convèncer sectors afins a les confluències de Podem, ICV i En Comú, i fins i tot el PSC, perquè se sumin a la fundació d'una república catalana. El seu argument va ser nítid: a diferència de l'àmbit estatal o l'europeu, “si a la societat catalana sí que hi ha majories per prendre altres decisions, seria una llàstima que hi renunciéssim en espera que a la tardor del 2020 passés alguna cosa”. Per això feia una crida a construir aliances entre les forces que volen transformar el país, perquè creu que, “en gran mesura”, aquestes majories de canvi ja hi són. “Si no, difícilment ens en sortirem”, apel·lava.

Això sí, el vicepresident també feia una estirada d'orelles i lamentava l'actitud de les forces que critiquen la gestió del govern mentre no fan res o fins i tot posen entrebancs perquè tingui totes les eines necessàries. “Exigir a algú que actuï amb unes responsabilitats que no pot exercir és un acte d'hipocresia”, etzibava. Junqueras posava la reforma laboral o l'acollida dels refugiats com a exemples de polítiques que serien molt diferents en un estat català, per a les quals en canvi caldrà esperar un mínim de quatre anys perquè es replantegin des de l'Estat, que té les competències. Això, sempre que llavors canviï el govern espanyol, fet del qual evidenciava que “no hi ha més garanties que passi de les que hi havia el 26-J passat”. “Tenir totes les eines voldria dir assumir totes les responsabilitats, i ens agradaria molt poder ser jutjats per això”, cloïa.

Això sí, l'exeurodiputat Junqueras aquest cop no tan sols va lamentar les polítiques de Madrid, sinó que també es va distanciar de les que marca Brussel·les. “La sensibilitat mitjana del Parlament europeu està molt allunyada de la sensibilitat mitjana del de Catalunya en termes socials”, va lamentar, a mode d'avís, en referència a la política macroeconòmica o la crisi humanitària.

Domènech i Iceta

Just en la taula rodona anterior, Xavier Domènech, líder d'En Comú Podem, i Miquel Iceta, primer secretari del PSC, s'havien referit precisament a la possibilitat de buscar enteses. El socialista va celebrar la “bona notícia” que després del 26-J “hi ha la possibilitat real de fer majories d'esquerres a Catalunya”, una aposta que el PSC fa en la proposta de ponència política publicada la vigília, tot i admetre “elements de discrepància que no es poden esquivar”, sobre la independència. Domènech va lamentar que a Catalunya “ja hi ha una majoria d'esquerres, però sempre manen els convergents, que estan en minoria”. “Si la tríada CDC-ERC-CUP s'amplia amb els que som aquí beneficiaria totes les classes populars”, l'esmenava el diputat de la CUP, Benet Salellas, que sostenia que amb el suport dels seus “potser hauria estat més ràpid fer fora Mas, i n'haurien marxat uns quants més darrere seu”.

Rovira: “No us abstingueu”

Miquel Iceta va admetre ahir a la UPEC que sembla “impossible” un govern de canvi a Madrid amb Podem, i que les prioritats del PSOE són que no mani el PP i evitar noves eleccions, però no sap “si tot és possible alhora”. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, li va demanar que “no s'abstinguin”, però no ho va garantir. A banda, el PSC va anunciar una esmena a la totalitat a la llei de creació de l'agència de protecció social, si bé amb Catalunya Sí que es Pot presentaran un text alternatiu que la lligarà a una renda garantida de ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona