Política

Municipal

Esmena al pacte

El nounat govern de coalició entre BComú i el PSC encaixa un primer revés en un ple per part de l'oposició, que li censura l'organigrama

Colau a Fernández Díaz: “Ha dit al seu germà que deixi de fer política de confrontació?”

Collboni no seurà, per decisió pròpia, al costat de Colau
a la sala de plens

Va ser en una votació que no tindrà cap transcendència pràctica, d'acord, però és una primera derrota política que dóna a entendre que la seva relació amb els grups de l'oposició no serà precisament idíl·lica. I possiblement tampoc fàcil. El ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir una proposició amb els vots del PP, CiU i Ciutadans, i l'abstenció d'ERC, que censura la composició del cartipàs municipal sorgit del pacte de govern constituït recentment entre BComú i el PSC. El text, però, va ser ratificat gràcies a una carambola, atribuïble a l'absència en la sessió del regidor de la CUP Josep Garganté. Si hi hagués estat, s'hauria produït un empat amb els vots contraris de comuns, socialistes i cupaires que s'hauria decantat gràcies al pronunciament, òbviament també desfavorable, de l'alcaldessa Ada Colau.

El text va ser presentat pel cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, hàbil com pocs a l'hora de provocar debats avivats. Juntament amb el portaveu de CiU, Joaquim Forn, i el de Ciutadans, Paco Sierra, va denunciar que un dels punts febles de la nova organització de l'executiu és que no preveu cap responsable polític específic en matèria de seguretat. Una veta argumental que els va permetre enllaçar amb una polèmica ara en ple cicle expansiu: la del top manta. Ara bé, l'enfrontament més agre va ser entre BComú i la CUP. La regidora de la candidatura anticapitalista Maria Rovira va fer una intervenció roent, i molt, sobre el pacte amb el PSC, que es pot il·lustrar amb una sola frase: “En lloc de buscar consensos amb l'esquerra [adreçant-se al grup de Colau], han buscat els suports de la màfia.” La rèplica del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, no va ser precisament flonja: “La seva [a Rovira] és una preocupació sectària, que la pot deixar molt contenta amb vostè mateixa, però que a la pràctica transforma molt poc.” L'esquerda oberta entre les dues formacions es continua eixamplant. Encara parlant del pacte, una darrera curiositat. Malgrat que s'havia dit que l'entrada del PSC al govern implicaria canvis en la distribució dels regidors a la sala de plens, per ara no ha estat així. Al socialista i segon tinent d'alcalde Jaume Collboni se li ha ofert seure al costat de l'alcaldessa. Però no, gràcies. Posats a triar, preferiria el lloc que ocupa Jaume Asens. I, mentre no hi ha acord, el PSC continuarà allà on seia.

L'actualitat política general també va tenir el seu espai en la sessió. Alberto Fernández Díaz, és clar,
va buscar el cos a cos amb Colau i la va acusar de promoure la brega ideològica i de dedicar més temps a fer campanya que a fer d'alcaldessa. I ja hi vam ser. “Em demana que posi fi a la política partidista. I jo li pregunto: ha dit això mateix al seu germà [el ministre de l'Interior]? Li ha dit que deixi de fer política partidista i de confrontació?”, va reblar Colau. I no hi va haver temps per a més.

Petició contra els mossos acusats pel cas Benítez

Gràcies al vot favorable de la resta de formacions d'esqueres, el ple va aprovar una proposició de la CUP que insta el Departament d'Interior a expulsar els sis agents dels Mossos d'Esquadra condemnats per l'homicidi de Juan Andrés Benítez. Colau va recalcar que la censura era als agents implicats i no al conjunt del cos.

La continuïtat de Vilà com a síndica queda ratificada

L'actual síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, va rebre el suport necessari –només la CUP es va abstenir– per continuar cinc anys més en el càrrec. En els seus parlaments, els partits van destacar el consens que suscita la figura de Vilà, així com la seva experiència, com a garants per a la reelecció.

Suport polític als encausats per haver organitzat el 9-N

En format de declaració institucional, i per tant sense intervenció dels grups, en el tram final de la sessió es va fer un gest de suport als polítics encausats per haver organitzat la consulta del 9-N. El text també denuncia “l'escassa qualitat democràtica“ d'un govern, el del PP, “que fa un ús partidista” de la justícia.

Impuls per acabar la remodelació de la Diagonal

Un cop reformat el tram de l'avinguda Diagonal que va des de Francesc Macià al passeig de Gràcia, ara toca completar l'obra fins al passeig de Sant Joan. Aquesta era la demanda que formulava una moció de CiU, i que va tirar endavant gràcies als vots de C's, ERC i el PP. El govern, al seu torn, es va abstenir.

Marcatge a mitges sobre Barcelona Regional

Les presumptes irregularitats detectades a Barcelona Regional, que han estat trameses a la fiscalia, van ser objecte de debat en el ple. C's va demanar una comissió d'investigació del cas, proposta que va ser contraprogramada pel govern, que va plantejar que la comissió sigui de seguiment. Es farà aquesta última opció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia