Política

ERC i la CUP situen després de la DUI un hipotètic RUI

Ni uns ni altres el veuen imprescindible sempre que hi hagi un punt de ruptura, però coincideixen que si es fa no serà amb legislació autonòmica

Demòcrates referma l'aposta i ICV no hi combrega

El debat sobre un referèndum unilateral d'independència (RUI) ha arribat per quedar-se, i a poc a poc els partits independentistes van concretant les seves posicions, després que l'ANC hagi convocat una consulta interna el 15 i 16 de juliol per decidir si els pressiona per incorporar-lo al full de ruta. En espera que es defineixi CDC, que fins ara no ha mostrat una postura unitària i abans s'ha de refundar el cap de setmana vinent, tant la CUP i Demòcrates, les dues forces que l'han defensat explícitament, com ERC, que no s'hi ha tancat en espera d'afrontar un debat intern i extern més en profunditat, van coincidir ahir que un hipotètic RUI s'hauria de situar en el temps immediatament després d'una declaració unilateral d'independència (DUI), és a dir, després de l'aprovació de les lleis de desconnexió, i en especial de la de transitorietat jurídica, que implicarà la substitució de la legislació espanyola per la catalana i que ha d'encetar també la segona i decisiva fase del procés constituent. Una aprovació que està previst que es faci, segons el full de ruta actual, en el termini aproximat d'un any o fins i tot menys, cap a principi d'estiu del 2017.

“El RUI ha de ser la culminació d'uns passos previs com les lleis de desconnexió”, exposava la diputada de la CUP Anna Gabriel a Catalunya Ràdio. “Després es convocarien eleccions constituents”, concretava. En el mateix sentit, el diputat de Demòcrates Antoni Castellà refermava ahir l'aposta clara, ja expressada al maig, pel RUI, com una manera d'aglutinar els sobiranistes i d'evitar que el procés s'eternitzi. Per ell, és factible organitzar un referèndum l'any vinent “sempre i quan” s'hagin desplegat les estructures d'estat i aprovat la llei de transitorietat. Sense voler entrar en els tempos, implícitament els va venir a donar la raó el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià: “El RUI no pot ser un referèndum autonòmic en cap cas, ha de ser d'efectes imminents i no es pot fer amb la legislació autonòmica”, aclaria.

ERC i la CUP, en tot cas, també coincidirien que, sigui RUI o no, el que sí que cal en algun moment, i així ha de quedar clar en el nou programa de govern que ha de presentar el president Carles Puigdemont al setembre per sotmetre's a la confiança del Parlament, és un “acte d'unilateralitat”, en paraules de Gabriel, o “punt de ruptura”, en paraules de Sabrià, que, de fet, interpreta que aquest ja existeix en el full de ruta actual “passat per les urnes i que té el mandat ciutadà”, recordava. I se situa en el moment de l'aprovació al Parlament de la llei de transitorietat. Ara bé, “si en el RUI hi trobem més consens, doncs fem-lo”, postil·lava, abans d'insistir que “qualsevol modificació requereix molt de consens”.

Sabrià es referia als partits i entitats independentistes, però també a una possible incorporació de les confluències de Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem al full de ruta, una possibilitat de la qual assegura que tots plegats ja han parlat en el marc del “diàleg obert i permanent” que mantenen. En aquest sentit, reiterava que després que el 26-J hagi deixat clar que és inviable un referèndum pactat, la pilota és a la teulada dels comuns. “Els toca moure's a ells”, instava, en una crida a la qual s'afegia Castellà, que aprofitava per instar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a convocar la consulta ciutadana promesa sobre la incorporació de l'Ajuntament a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Això sí, Sabrià evitava mullar-se sobre si la millor manera d'afrontar aquest diàleg seria amb la reunió d'una taula de partits, com va proposar el de Demòcrates, o amb una cimera, com proposava la CUP la setmana passada.

ICV, tancada

Gabriel, precisament, desvelava que en les converses prèvies per presentar-los el RUI han notat “bona sintonia” amb les confluències, una sensació que ahir mateix aigualia la coordinadora nacional d'ICV, i diputada de Catalunya Sí que es Pot, Marta Ribas. “Mai l'hem comprat”, contestava contundentment, qüestionada per la proposta de RUI que ha fet la CUP. Ribas ja avisava que “no renunciaran” a la consulta pactada, perquè tot i que és una via més difícil després del 26-J, la unilateralitat “encara ho és més”. Això sí, si se'ls convoqués per parlar-ne, “valorarien” anar-hi.

LES FRASES

El pitjor favor a la ciutadania seria defallir en l'opció més viable o dur a terme una fugida endavant
Marta Ribas
coord. d'icv i diputada de csqep
Ens ratifiquem que el RUI permet eliminar qualsevol risc de processisme per part dels partits
Antoni Castellà
diputat de demòcrates (jxsí)
El RUI no és imprescindible, però sí que ho és un exercici unilateral i d'autodeterminació
Anna Gabriel
diputada i portaveu de la cup
L'enfoc de la CUP és positiu; el RUI pot ser un punt de ruptura, però ja n'hi ha al full de ruta actual
Sergi Sabrià
portaveu d'erc i diputat de jxsí

La qüestió de confiança, a debat

Anna Gabriel va explicar ahir que les assemblees territorials de la CUP començaran aquests dies el debat sobre el posicionament en la qüestió de confiança a què Carles Puigdemont se sotmetrà al setembre, de què “seria qüestió” poder parlar amb Junts pel Sí. La diputada creu que “no hi ha d'haver cap problema” que el president la superi si “es visualitza” que s'enceta el tram final del full de ruta, i aclaria que el RUI “no és l'únic instrument que pot enriquir el full de ruta”, i no serà cap línia vermella per donar el seu sí. Ho celebrava ERC, que fins i tot voldria desvincular una cosa de l'altra. “No veiem cap sentit en fer-ho, tindrem temps i dies per parlar de la qüestió de confiança, i no hi hem d'afegir complexitat”, diu Sabrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes