Política

La casa reial veta els partits nacionalistes al dinar oficial amb Obama

La institució addueix que no és una visita d'estat i que els grups no estan constituïts

Només volia trobar-se amb Rajoy, Sánchez, Iglesias i Rivera

El dinar que el rei Felip VI oferirà dilluns amb motiu de la visita oficial del president dels Estats Units, Barack Obama a l'Estat espanyol, no tindrà la presència de cap representant d'ERC, CDC i el PNB. Els dos partits independentistes catalans i el nacionalista basc no han rebut invitació de La Zarzuela, segons van informar ahir fonts dels partits i va confirmar la casa reial a l'agència ACN, mentre que els líders de les quatre grans formacions espanyoles, Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, igual que diversos ministres en funcions, ja han confirmat la seva assistència. El dinar, presidit per Felip VI, és un dels actes centrals de l'agenda del president nord-americà a l'Estat i respon a la petició d'aquest de reunir-se amb els líders dels partits.

Fonts de La Zarzuela van assegurar ahir que no s'ha convidat els representants dels partits nacionalistes catalans i bascos perquè la visita del mandatari nord-americà no té caràcter protocol·lari de visita d'estat, en què sempre estan convidats els portaveus de tots els grups parlamentaris i del mixt. Les mateixes fonts van justificar la decisió pel fet que els grups parlamentaris encara no s'han constituït (ho faran el 19 de juliol), i pel fet que les autoritats nord-americanes “han mostrat interès perquè hi siguin presents els quatre dirigents de les forces amb més vots i diputats”.

El programa oficial de la visita d'Obama a l'Estat espanyol comença demà dissabte. El rei Felip VI el rebrà a Sevilla a partir de dos quarts de dotze de la nit, i l'endemà l'acompanyarà en una visita per la capital andalusa. Posteriorment anirà a la base de Rota (Cadis) i es desplaçarà a Madrid. L'arribada a Sevilla ha provocat un agre enfrontament entre el PP i el PSOE, ja que el govern de Mariano Rajoy ha decidit que el rebi la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, quan, de fet, tant el president espanyol com el mateix Obama estan avui i demà junts en una cimera de l'OTAN a Varsòvia. Per protocol, sense Rajoy, hauria de rebre Obama Susana Díaz, la presidenta andalusa, però La Moncloa ha comunicat que ho farà Santamaría “per delegació”.

Dilluns, Obama s'entrevistarà amb Rajoy a La Moncloa al matí. Posteriorment, cap a quarts d'una del migdia, assistirà al dinar ofert per Felip VI i la reina Letícia, on està previst que faci un discurs, al qual ha declinat assistir el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez. Després de dinar, l'agenda d'Obama a l'Estat acaba amb un acte amb joves emprenedors, que tindrà lloc als Teatres del Canal de Madrid.

Mundó lamenta la politització de la justícia estatal

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va criticar que la separació de poders no existeixi a l'Estat espanyol, després que el comissari José Villarejo donés a entendre durant la seva declaració en un jutjat de Madrid que hauria participat en una operació Catalunya, l'objectiu de la qual seria desprestigiar el sobiranisme. Hores després, però, l'advocat del comissari va desmentir que hagués parlat exactament de cap operació policial i la transcripció dels funcionaris del jutjat li donaria la raó. El comissari declarava com a investigat en la causa sobre la gravació il·legal d'una reunió entre el CNI i el “Petit Nicolás”. Per Mundó, es confirma el que “molts” ja sospitaven, i encara més després de la publicació de les converses entre Fernández Díaz i l'excap de l'Oficina Antifrau: que existeix una operació del Ministeri de l'Interior per atacar l'independentisme. En la línia de Mundó va pronunciar-se també el conseller d'Interior, Jordi Jané, que va demanar evitar les filtracions prèvies a l'execució d'ordres judicials perquè fan perillar “l'operació, la privacitat i la seguretat dels agents”. Per la seva banda, la portaveu de CDC, Marta Pascal, va anunciar que combatran, potser amb una querella, l'ofensiva contra el procés. I, mentrestant, la policia investiga la desaparició d'un llapis de memòria amb informació confidencial d'aquesta operació Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva terrestre

barcelona
Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona