Política

política catalana

la renovació de CDC

Partit en rodatge

Partit Demòcrata Català (PDC) s'imposa per uns dos-cents vots a Partit Nacional, l'opció de Mas i Puigdemont

Les bases renoven l'estructura de la formació però resten pendents del perfil que tindrà la direcció

Convergència ha cedit el relleu al nou Partit Demòcrata Català (PDC) a través d'un procés de catarsi que ha servit per transformar, en les últimes 48 hores, unes estructures rígides en un sistema flexible que atorga més poder al militant. “Hem suat fundació amb molta transparència, participació i innovació”, va indicar el president, Carles Puigdemont, en la cloenda del congrés fundacional del PDC.

Assemblearisme i primàries passen a ser els valors de la nova CDC, que, avui mateix, afronta una segona fase de la renovació enfocada, aquesta vegada, en les persones que hauran de pilotar la nova etapa. El grau de renovació serà avaluat a partir d'avui, dilluns, i fins dimecres quan es donin a conèixer les persones que formaran part de les candidatures que aspiren al lideratge. Mentre alguns associats reclamen un canvi profund d'imatge, d'altres consideren positiu que els pares de la criatura tinguin un paper principal durant aquests primers anys de vida. S'obre així un període de transició en què el vell i el nou conviuran.

“Ens exalta el nou i ens enamora el vell”, va anunciar Puigdemont citant els versos d'un sonet del poeta J.V. Foix. El president feia referència, en aquest cas, als valors del catalanisme que, segons ell, sempre ha sabut interpretar el que més li convenia perquè està en constant evolució. Per aquesta raó, el catalanisme, hi va afegir el president, combina “la tradició i la modernitat” en funció dels temps i les circumstàncies.

Nova polèmica pel nom

I entre els fets més nous, el nom de la criatura. Després de la polèmica que va originar la negativa de la militància a triar entre els dos noms proposats per l'antiga direcció de CDC i fruit dels treballs de la comissió creada ad hoc per trobar una marca més grata, ahir al matí va treure el cap el nom de Partit Demòcrata Català amb el suport de 871 militants. El nom de Partit Nacional Català va aconseguir 657 cartolines verdes, entre aquestes les que mostraven els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas. Es va aconseguir imposar la marca que poques hores abans havien defensat altres dirigents com ara els consellers Neus Munté, Josep Rull i Santi Vila i el diputat Carlos Campuzano, entre d'altres. Tanmateix, en la ment de molts votants apareixia la decisió anunciada de Demòcrates de Catalunya, els exmembres d'Unió, de portar al jutjat la tria del nom en considerar que vulnera l'article tres de la llei de partits. “No és una bona manera de començar”, indicaven diverses fonts, algunes de les quals criticaven que no s'hagués destinat més temps a la tria i al debat de la marca. “Ha imperat el Twitter per sobre dels arguments”, lamentaven.

L'espai en què sí que va predominar el debat i la discussió, fins a les sis de la matinada, va ser en les dues comissions que tractaven el cos ideològic i l'organització de la nova formació política. La més turbulenta, aquesta última, i no exempta de fortes crítiques després que l'organització optés per traslladar al final de la jornada els temes més controvertits, com ara el règim d'incompatibilitats i l'estructura de la direcció, malgrat les queixes d'un sector de la militància. A partir de les dues de la matinada es van abordar aquests temes, quan el ple començava a buidar-se i imperava cert cansament en els congressistes. Un sector que va agafar protagonisme va ser la JNC, que després d'una tarda de discussions i pressions va presentar una proposta d'incompatibilitats extensa, inèdita però suficientment ambigua per no poder posar fi a la duplicitat de càrrecs que reclamen els sectors més renovadors.

Unes famílies que no van aconseguir endurir el grau d'incompatibilitats, si bé van aconseguir que, per primera vegada, aquesta nova CDC disposés d'uns criteris per aplicar. Tampoc van aconseguir que s'optés per llistes obertes a l'hora de presentar candidatures a la direcció del nou partit polític, però sí que hi van introduir modificacions que suposen un canvi respecte a anteriors etapes. Les llistes seran tancades però desbloquejades i, per tant, la militància podrà expressar les seves preferències pels membres de la llista que hagi escollit assenyalant-los amb una creu. Formaran part de la direcció els membres de la llista guanyadora que superin la meitat dels vots aconseguits per la candidatura. També a la matinada, els congressistes van esmenar la ponència ideològica per subratllar que el nou partit no és simplement “sobiranista”, sinó que es defineix com a “demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista”. Els crits d'“independència” van ressonar en la cloenda del congrés, en què, conjuntament amb Mas i Puigdemont, els aplaudiments més llargs i sonors van ser per als polítics Miquel Iceta i Antoni Castellà.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

La radicalitat democràtica del catalanisme contrasta amb la cultura política espanyola que combat de manera il·lícita les idees dels altres
Celebro que el PDC neixi amb la mateixa convicció i esperit amb què el govern encamina Catalunya cap a la independència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia