Política

Política

Formació de govern

Rajoy planteja fer la primera votació d'investidura el 3 d'agost

El president del govern en funcions situa el límit per arribar a un acord en el 3 de novembre

Si no es forma govern, els hipotètics tercers comicis serien el 27 de novembre

El líder del PP, Mariano Rajoy, preveu sotmetre's a la primera investidura al Congrés dels Diputats el dimecres 3 d'agost. Aquest calendari implica que el debat començaria el dimarts 2 d'agost i que la segona votació –on el candidat només necessita més vots a favor que en contra– es produiria el divendres 5 d'agost.

El full de ruta previst per l'equip del líder del PP situa la convocatòria dels comicis per part del rei Felip VI el 3 de novembre, dos mesos després de la primera votació. Aleshores s'activaria el termini de 54 dies per a la celebració de les eleccions, que, en cas que no es formi govern, se celebrarien el 27 de novembre, les terceres en un any.

Així ho ha apuntat el mateix líder del PP en una conversa informal amb periodistes. El president del govern espanyol en funcions ha aprofitat per matisar les paraules que ha fet aquest dimecres en roda de premsa, on ha insinuat que podria no sotmetre's a la investidura si té la seguretat que no ha de prosperar.

Així, ha precisat que si rep l'encàrrec del rei i no disposa dels suports necessaris per a ser investit, obrirà un “període de reflexió” abans de presentar-se, però que això no implica que no es presenti igualment a la investidura.

Segons el popular, l'equilibri de forces que sorgeix de les eleccions del 26-J situa les formacions polítiques en la tessitura de decantar-se pel “sentit comú” de facilitar un govern del PP o forçar uns terceres eleccions. De moment, però, no disposa de cap element que li faci pensar que el PSOE podria articular una alternativa amb la resta de formacions.

En aquest context, ha lamentat que les formacions de l'oposició esquivin el compromís de prestar els vots per fer possible aquesta investidura, de manera que, segons ell, mentre que el PP busca activament els vots, la resta de partits competeixen a veure qui es “mulla menys”.

Al seu parer, la clau per aconseguir una entesa que permeti la seva investidura és no fer negociacions públiques i sotmeses al debat als mitjans de comunicació. En qualsevol cas, ha augurat una legislatura difícil.

D'altra banda, ha explicat que el seu equip preveu aprovar l'última setmana d'agost el sostre de despesa, pas previ imprescindible per aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2017 i portar-los al Congrés dels Diputats.

“Cap augment d'impostos”

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha negat aquest dimecres que els canvis a l'Impost de Societats anunciat pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, per complir les exigències europees suposin un augment d'aquest tribut.

Segons ell, es tracta d'una mesura prevista al programa d'estabilitat 2016-2019, que estableix que es podrien fixar lliuraments a compte “sense augmentar la fiscalitat de les persones jurídiques”. Així, ha assegurat que la mesura només implica un canvi en les retencions. “Hi haurà unes retencions més grans de les que hi havia fins ara”, ha dit, perquè els beneficis estan augmentant un 12% però les retencions han baixat un 56%.

El cap del govern en funcions ha defensat que això “no afectarà la liquiditat de les empreses” ni generarà “cap problema a les grans societats” i “pot servir per reduir el dèficit aquest any”. L'alternativa, ha recordat, “era una major reducció de la despesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Colòmbia

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona