Política

La CUP de Valls reclama el trasllat de l'obelisc del Quarter al cementiri

La formació opina que les transformacions fetes no amaguen la simbologia feixista del monument

Els cupaires s'emparen en una moció aprovada en el ple

La Crida per Valls-CUP ha presentat una instància a l'Ajuntament de Valls en què reclama el trasllat del monument de la plaça del Quarter al cementiri municipal. Segons la CUP, “la via pública no és un lloc apte per lluir-hi monuments funeraris, encara menys quan aquests duen inherent la simbologia de la repressió franquista”.

La CUP avala la seva petició en una moció aprovada pel ple de l'Ajuntament en què es preveu eliminar de la via pública tota referència que enalteixi l'aixecament feixista, la guerra i la repressió de la dictadura. La mateixa moció preveu que, si algun d'aquests elements tingués una transcendència, “s'instal·laria un plafó informatiu per explicar què hi havia i per què ha estat retirat”.

Malgrat que el 1979 es van retirar del monument les referències més directes vinculades al règim franquista, la CUP opina que a l'obelisc hi llueix una gran creu cristiana que no identifica, en cap cas, els morts del bàndol republicà no creients i que, “fins i tot, pot arribar a ser ofensiu”. A més, la CUP remarca que conté una estètica molt marcada, ja que “emula a petita escala l'obelisc del Valle de los Caídos, igual que tants altres obeliscs d'homenatge als morts franquistes que hi ha repartits per tot el territori de l'Estat espanyol”.

La formació cupaire també considera que, malgrat que darrere el monument hi hagi la mà de l'arquitecte Vives Castellet i de l'escultor Josep Busquets, aquesta circumstància no justifica la catalogació d'un monument franquista. “N'hi hauria prou que l'arxiu municipal fes un estudi dels elements del monument i l'adjuntés al catàleg d'obres d'aquests homes.”

Obra del règim remodelada en la Transició

Josep M. Fàbregas, alcalde de Valls i cap local de la Falange, va crear el 1941 una comissió especial patrocinadora per a la construcció del Monumento a los caídos por Dios y por España a la llavors plaza del Retiro de José Antonio, l'actual plaça del Quarter. El monument es va inaugurar el 20 de novembre del 1942 i el consistori va ordenar que fos un dia festiu i que es decoressin els balcons i les finestres amb “banderas nacionales o del Movimiento con crespones negros o lazos”. El projecte del disseny del monument s'havia encarregat a Josep M. Vives Castellet i va ser executat per l'escultor Josep Busquets.

Amb l'arribada de la Transició, l'any 1979, es va crear una comissió cívica per decidir el futur de l'obelisc. L'acord que es va prendre va ser retirar la placa de marbre que hi havia amb la inscripció “A los caídos por Dios y por España”. Amb l'esperit de reconciliació, aquesta va ser substituïda per una placa amb la frase extreta d'un poema de Salvador Espriu: “Fes que siguin segurs els ponts del diàleg i mira de comprendre i estimar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia