Política

Clinton aposta per Kaine

La virtual candidata demòcrata triarà el senador per Virgínia com a número dos en la cursa cap a la Casa Blanca

Trump promet “llei i ordre” amb un discurs fosc en el tancament de la convenció de Cleveland

Mentre els equips de neteja encara recollien després de quatre dies a la caòtica convenció republicana de Cleveland, que ha proclamat Donald Trump com a candidat presidencial, l'equip de la seva rival, l'aspirant demòcrata Hillary Clinton, feia circular el nom del company de fórmula de l'exprimera dama en la cursa cap a la Casa Blanca. El senador per Virgínia Tim Kaine serà amb tota probabilitat el candidat a vicepresident que acompanyarà Clinton, segons avançava The Wall Street Journal.

Dijous el marit de Hillary, l'expresident Bill Clinton, va fer costat a Kaine, que és membre del comitè d'Afers Estrangers i Armats del Senat. Fins i tot uns dies abans, el 14 de juliol, l'exsecretària d'Estat va fer un important acte de campanya a Virgínia al costat de Kaine, a qui alguns membres del Partit Demòcrata situen als antípodes de la senadora Elizabeth Warren (més afí a Bernie Sanders, el líder de l'ala més progressista), que també havia sonat per al tiquet presidencial que ha de ser proclamat de forma oficial la setmana que ve en la convenció demòcrata que es farà a Filadèlfia.

Catòlic, de 58 anys i diplomat en dret per la prestigiosa Universitat de Harvard, Kaine ha estat governador de Virgínia i se'l valora per la seva trajectòria en política nacional. Parla castellà de forma fluida, va fer de voluntari a Hondures i és un bon coneixedor de la situació política a l'Amèrica Llatina, un fet que pot reforçar l'anhelada recerca del vot hispà, un electorat que les files demòcrates necessita per poder mantenir-se a la Casa Blanca un cop acabin els dos mandats d'Obama.

‘Swing state'

Kaine és també senador per Virgínia, un swing state (un estat de vot canviant entre demòcrates i republicans) que pot ser clau en les presidencials del 8 de novembre.

El nom de Kaine va començar a sonar amb força hores després de la gran nit de la designació oficial de Donald Trump en la convenció republicana, en què, tot i les picabaralles internes, els conservadors van acabar optant per tancar files amb el lideratge del magnat, tot i l'absència en la convenció de molts pesos pesants.

El multimilionari novaiorquès va fer un discurs d'acceptació que va començar “amb humilitat i agraïment” per la designació però que aviat es va tornar fosc, allunyat del to èpic de l'ocasió. Envoltat de la família, cada cop més mediàtica, Trump es va presentar com l'únic líder capaç de redreçar els EUA, de fer-los “forts, orgullosos i grans una altra vegada”. Va invocar els seus seguidors perquè el votin. “Jo sóc la vostra veu”, els va dir mentre a les grades es repetien consignes contràries a Clinton, de qui el candidat va dir que era “dèbil”.

Les propostes de construir el famós mur a la frontera amb Mèxic i de protegir més la policia van fer aixecar dels seients els delegats del partit que omplien el pavelló dels Cleveland Cavaliers de LeBron James, els guanyadors de l'NBA aquesta temporada. “Llei i ordre” i “els EUA, primer” seran els mantres del magnat d'aquí al novembre.

El to autoritari del discurs de Trump va glaçar la sang dels demòcrates i Clinton es va dedicar a rebatre'l a través de Twitter. En aquesta xarxa social, va coincidir amb una piulada de Bernie Sanders, el seu rival en les primàries demòcrates, que deia sobre Trump: “Aquest paio vol ser president o un dictador?”

LA FRASE

Ningú coneix el sistema millor que jo, i per això només jo puc arreglar-lo
i per
Donald Trump
aspirant republicà a la presidència dels EUA

Trump incentiva la còlera dels “nord-americans oblidats”

Marta Monedero

Els candidats acostumen a clausurar les convencions amb un discurs optimista i ple de metàfores sobre quins EUA volen construir. Però Donald Trump transgredeix totes les normes. Les semblances del seu discurs d'acceptació amb el de Richard Nixon en la convenció republicana del 1968 van ser volgudes. La referència als “nord-americans oblidats”, les promeses de “llei i ordre” i el suport a la policia, amb la tensió racial com a rerefons, atien la còlera dels blancs especialment colpejats per la crisi econòmica que formen la base republicana. El populisme de Trump va passar de puntetes pels eixos ideològics del partit (control d'armes, no a l'avortament...) per centrar-se en un discurs de la por als falsos culpables: els acords comercials i els immigrants sense papers...

Càsting ple d'estrelles

Després de l'espectacle de desunió de la convenció republicana a Cleveland, dilluns comença a Filadèlfia la trobada demòcrata, que s'espera més tranquil·la i que comptarà amb un càsting de cinc estrelles per entronitzar Hillary Clinton com a candidata oficial. Barack i Michelle Obama i Bill Clinton són els noms més destacats de la galàxia demòcrata, en què també tindrà el seu moment per brillar el finalista a les primàries demòcrates, el senador de Vermont, Bernie Sanders. Traiem les crispetes?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia