Política

Breivik, cinc anys després

El fanàtic fonamentalista cristià va matar 77 persones

Oslo és l'escenari d'un emotiu homenatge a les víctimes

“La ideologia del terrorista pot ser diferent. Però tots parlen el mateix idioma”, va advertir ahir Erna Solberg, la primera ministra noruega, en l'acte institucional del barri governamental d'Oslo, el primer d'una llarga jornada de record i dolor per al país. Anders Behring Breivik, el fanàtic fonamentalista cristià que el 22 de juliol del 2011 va assassinar 77 persones, en la seva croada islamòfoba per “reconquerir Europa”, no era tan diferent dels llops solitaris que ara escampen la destrucció per Istanbul, Niça o Orlando, hi va afegir el seu antecessor en el càrrec, Jens Stoltenberg, ara secretari general de l'OTAN.

L'advertència de tots dos polítics, l'actual primera ministra conservadora i el socialdemòcrata, en el poder cinc anys enrere, era oportuna i òbvia. Noruega va patir aquell dia la pitjor sacsejada de la seva història, en forma del doble atemptat que va arrencar de l'esclat d'una furgoneta, al barri governamental, on van morir vuit persones, i va continuar a la idíl·lica illa d'Utoya, a 40 quilòmetres de la capital, amb 69 víctimes més.

A Utoya se celebrava aleshores el tradicional campament d'estiu de les joventuts socialdemòcrates. Gran part de les víctimes van ser adolescents a qui Breivik va sortir al pas i va anar a matar un a un, sigui perquè els va sorprendre encara asseguts a terra, sigui quan fugien enmig del pànic en direcció al llac. Utoya havia estat per a un parell de generacions de socialdemòcrates l'illa de l'acampada estiuenca de cada any, allà on algun d'ells havia descobert, potser, el primer amor, havia recordat el mateix Stoltenberg, entre llàgrimes, cinc anys enrere, enmig de la commoció dels dies següents a l'atemptat. Ara és l'illa del trauma lligat al nom de Breivik.

El llop solitari fanatitzat per la islamofòbia, que havia preparat fins al darrer detall el seu atac, és a la presó amb una condemna de 21 anys, prorrogables indefinidament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona