Política

Més de vuitanta morts en un atemptat d'EI a Kabul

Unes dues-centes persones més van resultar ferides en l'atac gihadista a la capital afganesa

Uns suïcides van fer detonar els cinturons explosius que portaven enmig d'una manifestació de la minoria dels hazara

Almenys vuitanta persones van morir i unes dues-centes més van resultar ferides ahir a conseqüència d'un atac suïcida contra una manifestació pacífica a Kabul de la minoria dels hazara, segons van informar fonts oficials. Estat Islàmic (EI) va reivindicar l'autoria de l'atemptat a través de l'agència Amaq. “Dos combatents d'EI van fer detonar cinturons amb explosius en una concentració de xiïtes a la zona de Dehmazang, a Kabul”, diu el breu missatge difós pels gihadistes. La reivindicació d'Estat Islàmic es va produir després que els talibans haguessin negat qualsevol relació amb l'atac a través del seu compte a la xarxa social Twitter. “Qualsevol atac que causi divisió i discriminació entre la gent i la religió és una cosa que beneficia l'enemic.”

Segons la nota d'Estat Islàmic dos suïcides van fer detonar els cinturons explosius que portaven enmig de la manifestació, tot i que altres fonts indicaven fins a quatre suïcides.

El canal de televisió afganès Tolo va explicar que l'atac es va produir al migdia quan membres de l'organització convocant, l'anomenat Moviment Visionari, reagrupaven els manifestants a la zona de Dehmazang de la capital afganesa.

D'acord amb fonts oficials citades per aquest mitjà, els atacants eren tres i no dos i un d'ells va fer explotar els explosius que portava adossats al cos. A un altre no li van esclatar i el tercer va ser abatut per membres de l'agència de seguretat afganesa NDS. Segons fonts oficials, el suïcida que va fer detonar el cinturó d'explosius que portava anava vestit amb un burca i estava entre els manifestants. La marxa havia congregat centenars de persones i tenia lloc enmig de fortes mesures de seguretat. Els manifestants reclamaven canvis en el traçat d'una línia elèctrica que afecta de ple la regió de l'ètnia hazara, una minoria de parla persa, majoritàriament de religió musulmana de la branca xiïta de l'islam. Els xiïtes conformen el 9% de la població a l'Afganistan, país predominantment sunnita. El president de l'Afganistan, Ashraf Ghani; organitzacions com ara Amnistia Internacional; l'ambaixada dels Estats Untis a Kabul, i la missió de suport decidit de l'Aliança Atlàntica a l'Afganistan van condemnar l'atemptat.

“Aquests atacs són un recordatori que el conflicte a l'Afganistan no està decreixent com alguns creuen sinó augmentant”, va sentenciar l'organització internacional de defensa dels drets humans. La inestabilitat a l'Afganistan ha anat en augment des de la fi de la missió militar de l'OTAN el desembre del 2014. A partir d'aquest moment els talibans han anat avançant en el control del país i han augmentat també els seus atacs en les grans ciutats del país.

LA XIFRA

9
per cent
de la població a l'Afganistan és de la comunitat xiïta, a la qual pertany la minoria dels hazara.

LA FRASE

Aquests atacs són un recordatori que el conflicte a l'Afganistan no està decreixent
to
Amnistia Internacional
organització de defensa dels drets humans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Intenten frustrar un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona