Política

El PP amenaça amb noves eleccions un dia abans que el rei obri les consultes

Els populars apel·len un cop més a Ciutadans i el PSOE per a la investidura de Mariano Rajoy

Felip VI comença avui a reunir-se amb els partits polítics

El rei comença avui la que serà la quarta tanda de consultes que fa en set mesos per buscar un candidat per a la investidura. Fins dijous que ve, el cap de l'Estat rebrà al Palau de La Zarzuela els representants dels partits amb representació parlamentària, de menor a major, tancant la tanda amb el candidat popular, Mariano Rajoy, líder de la formació més votada.

No obstant això, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va afirmar ahir que seria absurd aspirar a la investidura si no es tingués prou suports i, després de descartar un pacte amb els partits nacionalistes, va tornar a fer una crida a la responsabilitat del PSOE i Ciutadans per aconseguir la investidura de Rajoy. En una trobada amb els mitjans de comunicació, Hernando va assenyalar que ningú desitja unes terceres eleccions i, per això, va apel·lar a Ciutadans i el PSOE perquè siguin conseqüents i permetin un govern com més aviat millor.

La Constitució atribueix al rei la facultat de nomenar un candidat perquè intenti formar govern amb el suport del Congrés dels Diputats. La legislatura sorgida de les eleccions del 20 de desembre del 2015, amb un parlament molt fragmentat, va resultar un fracàs a causa de la falta d'entesa dels partits polítics i no hi va haver cap altra solució que celebrar unes noves eleccions, que van tenir lloc el 26 de juny passat.

Fins ara l'únic candidat que ha expressat públicament les aspiracions a presidir el govern ha estat el popular Mariano Rajoy, encara que tampoc ha presentat de manera clara els seus aliats per aconseguir-ho. Després de les eleccions del 26-J, el PP disposa de 137 diputats, molt lluny dels 176 que necessiti en una primera votació per aconseguir la investidura de Rajoy, encara que en la segona votació n'hi hauria prou amb una de simple.

Les travesses

I en aquest punt, i un cop descartada una majoria absoluta, és on comencen les especulacions. El PSOE podria estar disposat a facilitar la investidura de Rajoy si aquest es presentés amb el suport de Ciutadans o, el que és el mateix, 169 diputats. El partit liderat per Albert Rivera, però, ja ha descartat un vot afirmatiu i aposta per l'abstenció, i convida el PSOE a fer el mateix, la qual cosa també donaria com a resultat la investidura del candidat popular. En definitiva, un trencaclosques que avui començarà a resoldre's, o no.

ERC i Bildu esquiven el monarca

Des d'avui fins dijous que ve els diferents partits parlamentaris despatxaran amb el rei Felip VI en la tradicional tanda de consultes abans de proposar un candidat a president del govern. El primer a obrir foc serà Pedro Quevedo, diputat de Nueva Canarias, que va concórrer a les eleccions coaliat amb el PSOE i que té cita amb el rei avui a dos quarts d'onze. Demà, entre altres representants, passaran per La Zarzuela Francesc Homs (Convergència) i Xavier Domènech (En Comú Podem). Els partits amb més representació (Ciutadans, Podem, el PSOE i el PP) es reuniran amb el monarca dijous. Els representants d'ERC i EH Bildu han declinat reunir-se amb el rei espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona