Política

JxSí i la CUP traslladaran al ple el procés constituent

La coalició acorda amb el suport dels anticapitalistes donar tràmit a l'informe de la comissió tot i la interlocutòria del TC

C's demana fer front comú i el PSC exigeix “responsabilitat” als diputats

Les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent arriben al ple que comença aquesta tarda i ho faran envoltades de força polèmica arran de
la interlocutòria del Tribunal Constitucional que exigeix als membres de la mesa del Parlament que “impedeixin” tota iniciativa que “suposi ignorar el mandat dels magistrats”.

Junts pel Sí i la CUP
van confirmar ahir que, d'acord amb el reglament de la cambra, sol·licitaran una modificació de l'ordre del dia del ple durant el transcurs de la sessió. Tot i que després de la reunió de la direcció van evitar concretar-ne el dia –hi ha ple fins dijous–, altres fonts parlamentàries assenyalaven que previsiblement serà demà, el mateix dia que l'oposició sotmetrà a control l'activitat del president Puigdemont.

L'objectiu és que les dues forces independentistes facin pinya i no deixin la presidenta i la resta de membres com a únics responsables. Tanmateix, la interlocutòria del TC, tot i que esmenta especialment els membres de la direcció de la cambra, també adverteix “els poders implicats i els seus titulars del deure d'impedir” qualsevol iniciativa que suposi ignorar els mandats del TC, que, en aquest cas, remeten a la sentència que va anul·lar la declaració del 9-N. Per Junts pel Sí i la CUP, en canvi, la seva petició es basa en el mandat democràtic sorgit del 27-S i en el dret i el deure dels diputats de participar en el debat i no pas en la declaració del 9-N en què es fonamenta la interlocutòria del tribunal.

C's vol fer front comú

En el pol oposat s'han situat els grups de l'oposició, que ahir demanaven que es paralitzés la tramitació i estudien formes per fer-ho des de l'escó. La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, va fer una crida ahir a la resta de grups de l'oposició per fer un front comú que impedeixi que les conclusions es puguin debatre i ratificar a l'hemicicle. “El que està passant és molt greu, perquè es volen votar coses tot i saber que no
es compliran”, denunciava Arrimadas. D'altra banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va instar JxSí i la CUP a actuar amb responsabilitat. Segons la socialista, una desobediència posaria les institucions catalanes fora de la llei i “en cap cas és democràtic infringir la llei”, hi va afegir. Des del grup de Catalunya Sí que es Pot, van rebutjar les conclusions perquè consideren que tenen més a veure amb el preu que JxSí i el govern han de pagar perquè la CUP voti a favor de Puigdemont en la qüestió de confiança. La posició del PP ja la va manifestar el seu líder, Xavier García Albiol, la setmana passada, quan va acusar JxSí i la CUP de “posar en risc l'autogovern” si desoïen l'avís del TC –“l''últim”, va remarcar Albiol– i decidien votar les conclusions en el ple.

ERC apressa Puigdemont

ERC va pressionar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè avanci la data prevista per sotmetre's a la qüestió de confiança. Tot i que no s'ha concretat el dia, el president sempre ha parlat de la segona quinzena de setembre i ahir fonts de la presidència ho van reiterar després de les intencions republicanes fetes públiques pel portaveu d'ERC al Congrés i membre de l'executiva, Joan Tardà, que demanava que es convoqués abans de l'Onze de Setembre. I ho justificava: “Estem convençuts que serà un èxit i que permetrà accelerar el procés. Creiem que els ciutadans ens mereixem celebrar la Diada després d'un èxit”, va explicar. La CUP també és partidària d'avançar, com més aviat millor, la qüestió de confiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.