Política

LLUÍS TEJEDOR

ALCALDE DEL PRAT DE LLOBREGAT (ICV-EUIA)

“Hem de pensar ja en la nova generació de joves”

amazon

“No vull especular sobre els llocs de treball que podria crear Amazon”

“Les ajudes permeten sobreviure, però les persones només poden viure dignament si tenen una feina digna”

“L'Ajuntament tan sols pot crear entorns favorables per a possibles inversors”

“Cada any gastarem més diners en cultura i educació”

Alcalde des del 1982
Lluís Tejedor (ICV-EUiA) va accedir a l'alcaldia el 1982 i des de llavors sempre ha obtingut el suport majoritari dels veïns del Prat. Més de trenta anys en el càrrec que l'han convertit en una rara avis dins del món municipal, on l'hegemonia ha desaparegut del mapa polític. Tejedor afronta el que serà el seu últim mandat amb un gran projecte entre mans: l'arribada del gegant Amazon a la ciutat.
Una de les grans mancances del Baix Llobregat és la mobilitat, tant interna com externa. Creu que estaran solucionades quan arribi Amazon?
Sí. La major part de mercaderies que rep Amazon arriben per carretera. I tenim l'aeroport al costat i també l'L-9. La mobilitat està garantida. L'únic que ens faltava era millorar la connectivitat en algunes rotondes de l'espai on va l'empresa, a Mas Blau. Però està tot resolt.
Quants llocs de treball directes calcula que es crearan a la ciutat gràcies a Amazon?
No m'agrada especular. Amazon no ha presentat ni a la Generalitat ni a l'Ajuntament del Prat cap compromís de contractació de mà d'obra ni de perfils.
Vostè sempre diu que la prioritat és ajudar les persones que ho passen malament. Què ha fet en aquesta línia aquest primer any?
Treballem amb una mirada curta i una de llarga. En la curta, la nostra prioritat és pal·liar els efectes de la crisi. Tot i que no tenim capacitat per resoldre les causes que generen l'atur i la pobresa, estem invertint molts recursos en infants, persones grans i joves que es troben en situació de vulnerabilitat. Però a l'hora tenim clar que les persones només poden viure dignament si tenen un treball digne. Les ajudes només permeten sobreviure. Hem de tenir una mirada estratègica de futur.
I com preveu crear ocupació en el que queda de mandat?
Estem en un mercat únic, on el més habitual és viure en un lloc i treballar en un altre municipi. Com a ajuntament, nosaltres només podem crear unes condicions d'entorn favorables per a la localització de l'activitat econòmica, però després ha de ser el capitalista el que decideixi venir. Nosaltres no som l'inversor.
No es pot fer res més, a banda de crear aquests entorns favorables?
L'Ajuntament fa plans d'ocupació, però com a molt pot ajudar el 10% de les persones aturades. El 90% restant haurà de buscar feina a l'empresa privada. Per tant, cal inversió privada i ocupació de qualitat. Cal superar la crisi, control de l'economia especulativa..., calen moltes coses. Nosaltres treballem en la formació de capital humà, però els ajuntaments no tenim la vareta màgica per sortir del pas.
Invertir en cultura i educació és el futur. Això ho ha dit vostè.
Aquesta és la mirada estratègica de futur. Tenim un model de ciutat de qualitat, però necessitem fer un pas endavant. I aquest salt depèn del fet que els nostres infants i joves tinguin una educació pública de qualitat que els garanteixi coneixements, habilitats i formació per incorporar-se al mercat laboral.
Com s'ho farà?
Volem un model de ciutat on visqui gent amb capacitat de pensar lliurement i amb sentit crític. I això requereix formació, coneixement i accés a la cultura, que no pot estar reservada només per a les elits. Hi estem treballant en tres eixos: un pla de ciutat de lectura, la música com a instrument vehicular del sistema educatiu de la ciutat, i el teatre i les arts escèniques. Aquesta és la nostra mirada estratègica. Cada any invertim i invertirem més diners en cultura i educació. Hem de pensar ja en la nova generació, perquè actualment el sistema educatiu encara registra massa fracàs escolar, tant a Catalunya com al Prat.
Curiosament, la principal discrepància amb l'oposició és sobre un tema cultural: el futur del teatre de L'Artesà. Hi ha alguna possibilitat d'entesa?
L'antic teatre de L'Artesà és inviable. Nosaltres hem fet un projecte per mantenir tots els elements catalogats que puguem. I la plataforma, que està polititzada per l'oposició, diu que s'ha de mantenir el teatre tal com està, però no explica que l'edifici no compleix la normativa i és inhabitable. Hi ha possibilitat d'entesa? No. Tenim clar el que hem de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona