Política

La renovació d'un partit històric

El Congrés ajorna la decisió sobre el grup propi del PDC per dubtes amb el seu nom i els percentatges

La Mesa de la cambra dóna dos dies als diputats de Francesc Homs perquè aclareixin la situació

La Mesa del Congrés ha acordat aquest dimecres per majoria ajornar a la setmana que ve la seva decisió sobre si autoritza la creació del grup parlamentari al Partit Demòcrata Català (PDC) perquè té dubtes amb el nou nom de CDC, ja que encara no ha estat aprovat en el registre d'Interior, i perquè vol comprovar si compleix els percentatges de vot que exigeix el reglament. Així ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en una compareixença aquest dimecres a la tarda.

En una reunió de gairebé dues hores, la Mesa ha acordat dos dies de termini a la formació catalana perquè aclareixi la situació del nom del partit i perquè expliqui com compleix els requisits.

La Mesa ha aprovat l'ajornament en base a un informe jurídic dels serveis de la cambra que recull els precedents de les decisions adoptades per la Mesa a les legislatures anteriors. Segons Pastor, el criteri de la cambra és demanar informació addicional per esvair els dubtes sobre la conformació de grup.

En concret, la Mesa vol que el Partit Demòcrata Català clarifiqui els seus arguments jurídics i els relacioni amb els precedents que existeixen a la cambra. També que especifiqui el nom amb què es vol registrar a la cambra baixa pels problemes que comporta la denominació Partit Demòcrata fruit de la seva coincidència amb Demòcrates de Catalunya.

D'aquesta manera els grups majoritaris a la cambra eviten concedir el grup propi al Congrés coincidint amb la votació al Parlament de les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. Una relació que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha negat adduït que la Mesa del Congrés és sobirana i no adopta decisions pendent d'altres cambres.

El PDC disposa de 48 hores per presentar aquesta documentació i la Mesa l'estudiarà la setmana que ve. Previsiblement la mateixa majoria que ha aprovat l'ajornament li concedirà grup aleshores, perquè PP i PSOE ja ha expressat les últimes setmanes la seva predisposició a concedir el grup parlamentari

C's, per contra ha criticat durament la decisió d'ajornar la decisió argumentant que representa una discriminació i un tracte privilegiat a una força política “que vol desconnectar d'Espanya però no dels mitjans materials, humans i econòmics que ofereix disposar de grup parlamentari a aquest parlament”.

Segons fonts del Congrés, La Mesa no considera problemàtic que a les eleccions del 26-J Convergència –nom amb que es va presentar- obtingués el 13,96% dels vots a les quatre circumscripcions catalanes. Un punt percentual per sota del 15% que estableix el reglament del Congrés dels Diputats.

Aquest dimecres, tal com estava previst, la Mesa sí que ha rebutjat la creació dels grups propis d'En Marea i A la valenciana, les confluències gallega i valenciana de Podem, perquè no s'han enfrontat a les eleccions a un altre dels grups constituïts, el de Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia