Política

La CUP exigeix un referèndum el primer semestre del 2017

Benet Salellas assegura que serà un requisit per avalar la qüestió de confiança al president Puigdemont

La CUP exigirà al president Carles Puigdemont que fixi una data i un instrument per exercir el dret a l'autodeterminació en la negociació per avalar la qüestió de confiança a què s'ha de sotmetre el 28 de setembre. El diputat de la CUP Benet Salellas va assegurar, ahir en una entrevista a Europa Press, que “la data hauria de ser en el primer semestre del 2017 i l'instrument, un referèndum”.

La CUP, en tot cas i segons Salellas, no sotmetrà aquesta decisió del grup parlamentari a una assemblea, com ha passat fins ara. “Valorem molt el mètode assembleari i continua sent vàlid i útil, però no tenim cap tipus de ganes de repetir situacions de polarització de l'organització i d'enfrontaments del 50 i 50.”

Benet Salellas creu que una legislatura excepcional ha d'incloure “una data per resoldre definitivament l'exercici del dret d'autodeterminació” i que cal un instrument perquè el poble es pronunciï sobre aquest extrem. Va considerar que, si es fixa data i instrument, la resta anirà rodada, perquè, va dir, “a més, farà fora el fantasma del processisme d'una vegada per totes”. Pel diputat de la CUP, “la fórmula referendària és la que més s'acceptarà internacionalment”.

Després d'aquesta primera consulta vinculant, la CUP proposa l'obertura d'un procés constituent, a través d'una assemblea constituent que elabori una constitució que s'haurà de sotmetre a referèndum. “Són dos referèndums –va dir Salellas–: un per la independència i un altre de constitucional.” “Són moments de sobirania diferents”, va especificar. En la fase prèvia a la constitució, la CUP proposa un espai participatiu ciutadà en què des de les entitats i el territori es llancin propostes que es votin i que siguin vinculants per a redacció de l'eventual carta magna. “No volem que es faci en un despatx pels pares de la pàtria.”

La CUP espera que el president Carles Puigdemont els convoqui els pròxims dies a una reunió per abordar la qüestió de confiança, en què esperen poder lliurar-li un document, amb el títol Enfilem-nos, que conté el seu full de ruta per a la segona meitat de la legislatura extraordinària.

Malgrat que el govern insistirà a incloure els pressupostos en el seu aval a la qüestió, Salellas va dir, ahir, que la seva formació “no ho vincula, entre altres raons, perquè llavors el projecte de finances públiques ni haurà entrat al Parlament”.

LES FRASES

Fixar un referèndum i una data farà fora el fantasma del processisme
Benet Salellas
diputat de la cup
Hem de fer dos referèndums: un per la independència i un altre de constitucional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX