Política

Un ciberatac a Clinton consolida la teoria russa

La candidata demòcrata pateix un pirateig de poca importància que confirmaria l'interès de Moscou per interferir en les eleccions

WikiLeaks adverteix que té més material de la campanya

L'escàndol dels atacs informàtics al Partit Demòcrata dels EUA no només no s'apaga sinó que, a mesura que passen els dies, es va fent cada vegada més gran. La matinada de dissabte, es va conèixer que bancs de dades a què accedia la campanya de la candidata presidencial Hillary Clinton, també van ser víctimes dels hackers.

“No hi ha evidència que els nostres sistemes interns s'hagin vist compromesos”, va dir un portaveu de la candidata demòcrata. L'FBI hauria advertit del ciberatac la passada primavera, però fins la setmana passada, amb la filtració de correus electrònics de WikiLeaks que van trasbalsar la convenció demòcrata, no es va fer públic. Segons sembla, la informació que s'hauria aconseguit amb aquest pirateig, que hauria durat més de cinc dies, és de “nul·la importància” i no inclou ni correus electrònics ni dades cabdals de l'estratègia política. Un cas molt menor comparat amb el robatori i posterior publicació de 20.000 correu electrònics del primer atac, que va acabar amb la dimissió de la presidenta dels progressistes, Debbie Wasserman Schultz.

Els lligams amb Rússia cada vegada són més evidents, segons els experts en seguretat nord-americans. El president dels EUA, Barack Obama, fa dies va insinuar que Moscou podria ser darrere d'aquests fets, i fonts de la intel·ligència nord-americana han assegurat que un rastreig de les intromissions en els sistemes del Partit Demòcrata i la campanya de Clinton porten a involucrar dos hackers relacionats amb dos serveis de seguretat russos.

Això posa en el punt de mira el president rus, Vladímir Putin, amb interès per intervenir en el procés electoral nord-americà. “Hem vist esforços [de Rússia] per interferir en el procés democràtic en altres països”, va dir, fa uns dies, el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.

El favoritisme de Moscou pel candidat republicà, Donald Trump, sembla cada vegada més clar, tot i que tant Putin com el magnat han negat cap relació. L'única prova sobre paper de l'amistat és en el programa electoral republicà, de què es van eliminar totes les referències sobre el suport a Ucraïna en la lluita contra les faccions prorusses. Els lligams de la campanya de Trump amb Rússia són més clars: el cap de campanya, Paul Manafort, va ser l'home fort del prorus Víktor Ianukóvitx en la seva victòria en les presidencials ucraïneses del 2010.

“Pocs dubtes”

L'FBI i el Departament de Justícia dels EUA fa dies que investiguen els atacs informàtics sense arribar encara a cap conclusió, tot i que hi ha “pocs dubtes” que es tracta d'una obra de Moscou. “És un atac no només a un partit, sinó a la integritat de la democràcia nord-americana”, va dir en un comunicat el grup de seguretat nacional de l'Aspen Institute, un col·lectiu que agrupa exalts càrrecs de la CIA i d'altres organismes governamentals. “I potser això no és el final d'aquests atacs”, va afegir-hi aquest col·lectiu.

I és que les filtracions de material piratejat estan lluny d'acabar. El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, va assegurar en una entrevista amb la CNN que encara té “molt més material relacionat amb la campanya de Hillary Clinton” recollit durant els “múltiples piratejos durant múltiples anys” del sistema informàtic dels demòcrates.

Assange, que es va posicionar en contra d'una presidència de Clinton, va deixar entreveure que les primeres filtracions fetes a principis de la setmana passada es van fer a l'inici de la convenció demòcrata per despertar “el màxim interès dels lectors”, alhora que va anunciar que en el nou material que publicaran hi ha revelacions “molt interessants”.

No hi ha evidència que els nostres sistemes interns hagin estat compromesos
Nick Miller
portaveu de campanya de clinton
Tenim molt més material relacionat amb la campanya de Hillary Clinton
Julian Assange
fundador de wikileaks

Rússia també hauria patit espionatge informàtic

Moscou no només ha reiterat que el govern rus no té res a veure amb els casos d'espionatge i infiltració als sistemes informàtics del Partit Demòcrata. El Kremlin qualifica les acusacions d'“absurdes” i considera que poden fer mal les “relacions bilaterals”. El govern rus, a més, ahir va denunciar que també ha partit atacs en organismes i empreses que consideren claus per a Rússia.

El Servei Federal de Seguretat de Rússia, l'antic KGB, va dir que havien detectat un virus específic per a cada una de la vintena d'institucions públiques estatals, empreses de defensa i de seguretat, i les organitzacions de caràcter científic i tecnològic atacats, un fet que va relacionar directament amb “ciberespionatge”. “Apunta a una operació planificada i executada de forma professional”, va assegurar l'oficina d'intel·ligència russa en un comunicat. L'ex KGB està investigant si ha quedat al descobert material sensible en matèria de seguretat i espionatge. Segons va explicar Moscou, els pirates van poder interceptar dades de tràfic de documents, conèixer els moviments de correus electrònics i, fins i tot, enregistrar àudios i vídeos provinent dels ordinadors atacats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona