Política

Sobiranisme

Procés constituent

Insten el TC a dir si és constitucional que s'obri la via penal

L'ANC recorda que no ha resolt el recurs contra les funcions executives que li ha donat el PP, inèdites a la UE

Els juristes de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) adverteixen al Tribunal Constitucional (TC) que vulnerarà el dret a la tutela judicial si obre la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sense haver resolt abans si la Constitució li ho permet. La sectorial de l'ANC afirmava ahir en un comunicat que el govern espanyol ha forçat als magistrats del TC a actuar de facto com una sala penal en recórrer a l'incident d'execució i en demanar-li que actuï contra la presidenta del Parlament “per delicte de desobediència”. Els juristes recorden que les prerrogatives executives que avui té el TC li han estat atribuïdes per la reforma de la llei que va imposar el PP per majoria absoluta el 16 d'octubre, precisament quinze dies després que els independentistes assolissin la majoria parlamentària al 27-S. La reforma, que no va rebre l'aval de cap més partit al Congrés, ha estat recorreguda al mateix TC pels governs català i basc i, avui, l'alt tribunal encara no ha determinat si aquelles prerrogatives són constitucionals: “Vulnera el dret constitucional de l'article 24 a la tutela judicial efectiva que el TC pugui activar aquestes noves facultats executives sense haver resolt prèviament el recurs d'inconstitucionalitat que les impugna”.

A més, la sectorial de l'ANC recorda que el dret penal “és l'últim recurs” per assegurar el compliment de la llei i que, en aquest cas, el govern espanyol no ha adoptat cap altra iniciativa que la “penal”. Els juristes recorden que el TC és l'intèrpret suprem de la Constitució però no forma part del poder judicial i els seus magistrats són elegits políticament. També recorda que “cap altre tribunal constitucional” de la UE té atribuïdes facultats executives. D'altra banda, citen l'article de l'Estatut d'Autonomia que estableix que el Parlament “és inviolable” perquè representa el poble de Catalunya i és la seu on s'expressa el pluralisme i el debat polític, així com l'article que determina que els seus membres “són inviolables pels vots i les opinions que emetin en l'exercici de llur càrrec”. També l'article que obligava “imperativament” a la presidenta incloure el debat i votació de les conclusions del procés perquè així li ho havien sol·licitat dos grups de la cambra.

LA FRASE

Vulnera el dret constitucional que el TC pugui usar noves prerrogatives sense resoldre el recurs que les impugna
Juristes de l'ANC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Denegat el nou recurs de Trump contra l’ordre de silenci en el seu judici de Nova York

barcelona
estats units

Cohen va gestionar xecs signats per Trump per a fer callar a Daniels

barcelona
estats units

Els EUA apugen els aranzels als cotxes elèctrics i plaques solars xineses

barcelona
Caucas

Geòrgia ignora les massives protestes i aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona