Política

Munté avisa la CUP: “La confiança no es negocia”

La portaveu del govern amonesta els cupaires dient-los que “no és acceptable” que vulguin “marcar el ritme” i els emplaça a una reunió a finals de mes i a donar llum verd als pressupostos

Si aquests darrers dies diversos dirigents de la CUP havien fet pública l'exigència de reunir-se primer amb el president Puigdemont per pactar canvis en el full de ruta, abans de negociar sobre la qüestió de confiança, el govern els ha respost en forma d'un avís contundent. “La confiança es té o no es té i no es negocia”, va advertir la consellera de la Presidència i portaveu de l'executiu, Neus Munté, en una entrevista a RAC 1. I va anar més enllà en concretar el calendari que té al cap el govern per abordar la qüestió de confiança: l'última setmana d'agost o la primera de setembre preveu reprendre els contactes amb la CUP, però també amb la resta de partits, entre els quals va citar Catalunya Sí Que es Pot i el PSC.

Amb la qüestió de confiança a l'horitzó –pel 28 de setembre– els cupaires havien reclamat trobar-se aviat amb Puigdemont per primer tractar, entre altres coses, la inclusió del referèndum unilateral d'independència (RUI), ara de nou en el centre del debat, en el full de ruta. La consellera de Presidència els va amonestar recordant que l'actual escenari es dóna perquè “no hi ha hagut respecte pels acords subscrits” en el pacte d'investidura que, a parer seu, incloïen l'aprovació dels pressupostos. “No és de rebut que la CUP vulgui marcar el ritme i condicionar la qüestió de confiança”. Per aquest motiu, reclama als anticapitalistes que “facilitin” el desplegament del full de ruta, on reitera que no hi ha el RUI, per bé que tampoc és “immutable”. També els demana el vistiplau als comptes perquè, segons emfasitza, “continuen sent imprescindibles per desplegar mesures contra l'emergència social”. Amb la pròrroga –afirma– tant els objectius socials com nacionals queden “tocats”. Sobre l'estat de les relacions amb la CUP, Munté reconeix que en aquesta legislatura “hi ha hagut de més i de menys”. Malgrat aquesta “complexitat”, confia que Junts pel Sí i la CUP hagin après de l'experiència dels darrers mesos i algunes situacions no es tornin a repetir, com la dilatació de les negociacions fins a l'últim minut. La portaveu de l'executiu considera que “hi ha temps” per negociar els comptes del 2017, i hi afegeix que les reunions es faran “dins la normalitat” i “s'acceleraran al setembre, sota el lideratge del vicepresident”, en una al·lusió gens velada a l'exigència de la CUP de trobar-se unilateralment amb Puigdemont i no amb Junqueras.

LES FRASES

Estem on estem perquè no es van poder tramitar els pressupostos, que continuen sent imprescindibles
En allò que depèn de nosaltres, treballem conjuntament i no ens trobem més bastons a les rodes
Neus Munté
consellera de la presidència

El PP també farà mocions contra el procés constituent

El PP s'afegeix a C's en la iniciativa de presentar mocions als ajuntaments contra el procés constituent. El PP tracta el debat i la votació al Parlament de les conclusions de la comissió del Procés Constituent d'“accions il·legals”, perquè els 72 diputats independentistes no van acatar les advertències prèvies del Tribunal Constitucional (TC). La moció dels populars reclama “defensar la legitimitat de les institucions catalanes i rebutjar que s'aprovi qualsevol iniciativa en contra de l'Estatut i la Constitució”.

La moció insisteix en la defensa de l'“estat de dret” i insta “els partits que donen suport a les resolucions il·legals del Parlament a abandonar les seves postures rupturistes i a acceptar la legalitat estatutària i constitucional”. Pel vicesecretari de política municipal del PP a Catalunya, Manuel Reyes, els diputats no poden pensar que estan “per sobre de la llei” i han de demostrar el seu “compromís amb les institucions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona