Política

parlament

les conseqüències del 9-n

Forcadell té vint dies hàbils per defensar al TC la votació del juliol

Els membres de la mesa del Parlament Anna Simó i Joan Josep Nuet també van rebre la notificació ahir

La presidenta reitera que la via judicial no resol el conflicte

La decisió definitiva sobre si el Tribunal Constitucional recorre a la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la mesa de la cambra es farà esperar setmanes perquè Forcadell no va rebre fins ahir la notificació de l'alt tribunal en què se li donen vint dies hàbils –des d'ahir fins al 15 de setembre– perquè al·legui contra la suspensió de les conclusions de la comissió del Procés Constituent i expliqui si, al seu parer, la votació en ple va contravenir les ordres emeses pel mateix TC.

És el mateix temps que tindran des d'ahir la secretària primera de la mesa, la republicana Anna Simó, i el secretari tercer, Joan Josep Nuet (CSQP), que tampoc havien rebut encara la notificació de l'alt tribunal com sí que l'havien rebuda, el dia 3 d'agost, la resta de membres de la mesa: Lluís Corominas (JxSí), José María Espejo-Saavedra (Ciutadans); David Pérez (PSC) i Ramona Barrufet (JxSí). També ahir va rebre la notificació el secretari general del Parlament, Pere Sol, que el dia 3 tampoc la va poder rebre en persona per motius d'agenda com Forcadell, Simó i Nuet. La notificació els informa que el TC ha suspès les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent aprovades en el ple del Parlament del 27 de juliol, els recorda que estan obligats a impedir o paralitzar tota iniciativa que ignori o eludeixi la suspensió i els adverteix que poden incórrer en responsabilitat penal en cas de no fer-ho. És la mateixa advertència que van rebre el president Carles Puigdemont i els consellers del govern.

Però, a diferència del govern, en la notificació d'ahir a Forcadell i als membres de la mesa se'ls donen vint dies perquè expliquin si consideren que la votació de les conclusions independentistes del 27 de juliol va contravenir la sentència del desembre en què el TC anul·lava la declaració de ruptura del 9 de novembre, i també l'advertència del mateix tribunal prèvia a la votació del dia 27.

Forcadell reaccionava ahir a la notificació a través del seu compte de Twitter: “Als estats democràtics els conflictes polítics es resolen políticament amb diàleg i acords i no al TC”.

LA FRASE

Als estats democràtics els conflictes polítics es resolen políticament amb diàleg i acords
Carme Forcadell
presidenta del parlament

La CUP i Puigdemont es reuniran a finals d'agost

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, confirmava ahir en una entrevista a TV3 que la reunió de la formació amb el president Carles Puigdemont tindrà lloc la darrera setmana d'agost i primera de setembre. Gabriel va revelar que encara no saben la data, però va celebrar haver acordat ja la trobada que la CUP demana a Puigdemont des que el president va reaccionar a la seva oposició al pressupost del govern llançant-los el repte de la qüestió de confiança, en què la CUP haurà de confirmar si li manté. Gabriel deixava clar ahir que Puigdemont no els ha donat cap motiu perquè li retirin la confiança i va confirmar que defensaran davant el president la “idoneïtat” de convocar un referèndum d'autodeterminació durant el 2017 com a culminació del procés independentista perquè siguin els ciutadans els que decideixin. Gabriel diu que la CUP no situarà el pressupost en el centre del debat si es consensua el full de ruta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes