Política

Set dies al món abans de la Diada

L'ANC organitza set actes a París, Londres, Zuric, Madrid, Bilbao, Rotterdam i Nova York per divulgar el procés amb vista a l'Onze

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) no ha volgut limitar-se aquest any a organitzar concentracions de catalans a l'exterior per manifestar-se durant la Diada simultàniament als milers de catalans que ho fan a l'interior del país des de fa cinc anys. La decisió coincideix amb els dos primers representants exteriors que l'Assemblea té al seu secretariat nacional des de les eleccions d'aquest any. Belén Murillo, la coordinadora de l'assemblea de Madrid de l'ANC, explicava ahir que l'entitat no ha volgut limitar-se a organitzar una “rèplica de la Diada” a diverses ciutats del món com s'ha fet en els anys anteriors, sinó que les assemblees exteriors han volgut “dotar d'un contingut real, concret” els actes que s'organitzaran com a prèvia a la mobilització de la Diada en el que s'ha anomenat la Catalan Week, la Setmana Catalana al món.

Les assemblees exteriors de l'ANC han organitzat set actes que tindran lloc la setmana abans de la Diada a París, Londres, Zuric, Madrid, Bilbao, Rotterdam i Nova York per explicar Catalunya i el procés d'independència en aquests països al mateix temps que es pretén mobilitzar els catalans que viuen a l'exterior. La mobilització culminarà l'11 de setembre, en què seran totes les assemblees exteriors les que es concentraran simultàniament amb les manifestacions que es faran a Catalunya. La Setmana Catalana començarà el diumenge 4 de setembre a París, on tindrà lloc una coreografia amb castells. Seran els mateixos membres de l'assemblea parisenca, a més dels catalans que viuen a la capital, els que faran la construcció, si bé l'ANC encara no té assegurat el permís de les autoritats franceses, receloses de concedir autoritzacions per a concentracions ciutadanes arran dels atemptats brutals de París i Niça. El dilluns 5 serà el torn de Londres, on es farà un debat polític sobre les estratègies del sobiranisme, el nou full de ruta i el referèndum d'independència. Hi prendran part la coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal; el portaveu i diputat d'ERC, Sergi Sabrià; la diputada de la CUP Mireia Boya; el diputat Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya; el regidor Jaume Asens, de Barcelona en Comú, i la membre del secretariat de l'ANC, Liz Castro.

El dimecres 6 a Zuric es farà un debat a l'entorn de les innovacions democràtiques de Suïssa i del procés català, amb la participació d'Antoni Castellà, Jofre Rocabert, Krys Schreiber i Esther Flubacher. El dijous 7 al Centre Català de Madrid es presentarà la proposta de constitució catalana de la plataforma Constituïm, amb el jurista de l'entitat Agustí Carles, l'advocat Jordi Domingo i la coordinadora de l'assemblea madrilenya de l'ANC, Belén Murillo, que explica que es presentarà una les opcions constitucionals possibles que hi ha sobre la taula per fer una crida al debat. El dia 8 estarà dedicat a les relacions internacionals amb una taula rodona a Bilbao en què participaran Angel Oiarbide i Hadar Ayxandri, un dels secretaris de l'ANC en representació de les assemblees exteriors. El dia 9 a Rotterdam tindrà lloc un acte al qual les assembles exteriors donen molta importància perquè reflexionarà al voltant del vot exterior i la seva percepció internacional. En aquest sentit, Francesca Farreres, membre del secretariat de l'ANC i coordinadora del Consell d'Assemblees Exteriors de Catalunya, recorda l'interès i una certa preocupació davant les dificultats d'exercir el vot en les eleccions catalanes per part de la comunitat catalana al món.

Els set actes a les set ciutats estan organitzats per les assemblees exteriors amb la col·laboració del Consell d'Assemblees Exteriors, la Comissió d'Incidència Internacional de l'ANC i els coordinadors de Xarxes i Premsa Internacional de l'entitat amb la col·laboració d'altres entitats i institucions catalanes que actuen a l'exterior. L'ANC pretén que els més de 500.000 catalans residents fora del país se sentin representats a la Diada i també “més vinculats als esdeveniments històrics que viu el país“. L'objectiu de la Setmana Catalana al món és també reforçar la imatge positiva de Catalunya i actualitzar l'estat del procés sobiranista.

Tal com estan plantejades les activitats i els actes que es faran, l'ANC també vol aplegar i integrar altres organitzacions i entitats catalanes que treballen en el context internacional “siguin independentistes o no”. Es pretén que la Setmana Catalana permeti visualitzar la unitat de la societat civil al voltant de les seves entitats i institucions i que, cadascú mantenint el seu rol i interessos, participi de l'objectiu de reforçar la visió positiva de Catalunya que es té a la resta del món.

A més d'aquests set actes principals, l'ANC recorda que les assemblees exteriors també organitzen actes propis en una trentena de ciutats al voltant de la Diada que permetran reforçar l'objectiu divulgatiu.

No es tracta de fer una rèplica de la Diada, sinó de dotar de continguts concrets els actes exteriors
Belén Murillo
coordinadora de l'ANC de Madrid
L'acte de Londres se centrarà en el debat del nou full de ruta i del referèndum d'independència
Lluís Díaz
coordinador de l'anc de londres
A més de mobilitzar els catalans de l'exterior també es tracta d'incidir en la població dels països d'acollida
És important en un moment en què es constata cert bloqueig de les institucions espanyoles
Montse Daban
comissió internacional de l'anc

Esforç davant el bloqueig espanyol

La coordinadora de la Comissió d'Incidència Internacional i membre del secretariat de l'ANC, Montse Daban, creu que cal fer un esforç suplementari de l'entitat per divulgar el procés independentista en un moment en què es constata “cert bloqueig de les institucions espanyoles sobre la feina que es fa a l'estranger”. En aquest sentit, Daban recorda que el govern espanyol no només ha suspès determinades atribucions exteriors del govern de la Generalitat, sinó que ha incrementat la vigilància de tota l'activitat que fan a l'estranger tant les institucions polítiques catalanes com les entitats civils. Els set actes de la Setmana Catalana al món a París, Londres, Zuric, Madrid, Bilbao, Rotterdam i Nova York pretenen reforçar la imatge positiva de Catalunya i divulgar en quin moment està el procés independentista. Les activitats estan pensades perquè hi participin els mateixos catalans residents a l'exterior però també estan dirigits a persones dels països d'acollida, de manera especial prescriptors i professionals de la premsa internacional. A través de la xarxa de comunicació internacional de l'ANC, integrada per les xarxes socials i els mitjans de comunicació dels diversos països, es reforçaran durant la Setmana Catalana al món els eixos temàtics dels set actes amb una campanya publicitària sobre Catalunya. Programada pels mateixos dies de la setmana prèvia a la Diada, la campanya tindrà com a canal principal les xarxes socials i la plana digital catalanassembly.org, on s'aniran publicant articles divulgatius i especialitzats adreçats als periodistes i prescriptors internacionals. La Setmana Catalana també englobarà els actes que faran la resta d'assemblees exteriors, més d'una trentena que l'entitat té a Alemanya, l'Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, el Brasil, Colòmbia, Dinamarca, el Salvador, els Emirats Àrabs, l'Equador, Hong Kong, Israel o Xile.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona