Política

Catalunya ven el seu model d'integració

Amorós destaca el consens social i polític i el principi d'igualtat efectiva

Vol ensenyar català als refugiats

“Catalunya pot fer una aportació al món respecte del seu model de gestió de la diversitat.” Així ho va oferir ahir el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, en la ponència que va pronunciar a la Universitat Catalana d'Estiu, on va reivindicar la gestió d'una realitat, la immigració, en què la situació a Catalunya és “molt millor” que a la resta d'Europa, on hi ha “certa histèria col·lectiva“ pel que fa a percepció social i eines per a la integració.

El secretari va constatar “l'espectacular evolució demogràfica” que ha fet créixer de sis a set milions i mig la població en una dècada, i que fa que avui un terç dels nascuts i dels casaments siguin d'almenys un progenitor i un cònjuge estranger. Amorós admet que hi ha “problemes molt importants” a tractar, com taxes de desocupació i de fracàs escolar a l'ESO que multipliquen la mitjana. Però també destaca els aspectes positius, com la baixa percepció social dels nouvinguts com un problema, i l'alta acceptació de les polítiques perquè tinguin accés per igual als serveis públics, segons les enquestes oficials. També proven aquest “consens social amplíssim” accions com les dels sindicats, que a diferència d'altres estats s'han fet seves les reivindicacions de classe dels immigrants. Amorós, a més, va remarcar la residualitat dels partits ultra, i el fracàs del discurs més xenòfob del PP en els últims comicis municipals i el 27-S.

Tot plegat confereix solidesa a la política del govern, que té com a principi rector “la igualtat efectiva”, és a dir, l'objectiu que els immigrants s'integrin des del principi com a ciutadans amb tots els drets i deures, com si s'haguessin de quedar sempre. Fins i tot els refugiats, a qui el govern vol fer classes de català en els primers sis mesos des de l'arribada. El secretari, així, fixava el català com a llengua compartida i demanava als immigrants que acceptin els valors bàsics de la societat, “sense que oblidin la seva àvia o deixin de ser qui són”. “Les polítiques públiques sembla que incentivin que els fills perdin les més de 300 llengües que es parlen a Catalunya, quan el que cal és que les mantinguin”, va concloure.

Amorós va advocar pel dret de vot dels nouvinguts, com la diputada d'ERC al Congrés, Ana Surra, d'origen uruguaià, que va reclamar una llei pròpia que reguli els processos migratoris. Surra confia que el col·lectiu sigui partícip de la fundació de la república i que tots ells puguin tenir l'estatus de catalans “des del minut zero”.

LA FRASE

La immigració no farà sinó créixer, i tenir models per afrontar-la és més intel·ligent que votar Trump
Oriol Amorós
secretari d'igualtat, migracions i ciutadania del govern

No hi ha debat sobre el ‘burquini'

“Que cadascú es vesteixi com vulgui per anar a la platja.” Així va contestar Oriol Amorós interpel·lat sobre el burquini, el vestit de bany que fan servir les dones musulmanes que cobreix tot el cos. Ha estat prohibit en algunes piscines i platges de l'Estat francès i a Catalunya no es deixa utilitzar en alguns parcs aquàtics per baixar pels tobogans per qüestions de seguretat. Tal com ja va declarar dijous a aquest diari, Amorós va relativitzar ahir abans de la seva xerrada a Prada el fenomen del burquini. “Tenim el Pacte Nacional per la Immigració, un acord social i polític per a la convivència que es basa a compartir valors fonamentals i pel qual decidim quins són els valors que ningú pot eludir”, va voler subratllar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia