Política

Formació d'un nou govern a Espanya

Rufián pronostica que Rajoy serà president amb l'abstenció d'una part del PSOE

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats qualifica “d'anecdòtica” però “dramàtica” la possibilitat que hi hagi unes terceres eleccions el dia de Nadal

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, pronostica que Mariano Rajoy serà finalment president amb el suport de Ciutadans i l'abstenció d'una part del PSOE. Ho ha dit des d'Artesa de Segre, a la Noguera. Malgrat els 'nos' reiterats del PSOE a permetre la investidura del candidat de PP, el republicà Gabriel Rufián creu que acabaran cedint d'una manera o d'una altra. I és que, segons Rufián, els socialistes han renunciat a la governabilitat de l'estat espanyol en no permetre un referèndum a Catalunya. Rufián qualifica d'”anecdòtica” però “dramàtica” la possibilitat que hi hagi unes terceres eleccions el dia de Nadal.

Gabriel Rufián ha insistit a recordar que “aquells que ens deien de tot a nosaltres per trigar tres mesos a arribar a un acord per un govern absolutament excepcional ja porten 8 mesos i no són capaços de fer-ho, tot i que tenen molt més en comú que les formacions polítiques que sí que vam arribar a un acord aquí a Catalunya”. Dit això, el dirigent d'ERC ha dit que “la nostra intuïció -que no és informació de cap tipus perquè a nosaltres ningú ens diu res- és que Rajoy serà president amb el suport de Ciutadans, un suport lògic, forma part del seu ADN perquè és un partit de dretes i reaccionari, i també l'abstenció d'una part el PSOE”. Per Rufián, “també serà interessant saber el paper del PNB i Coalició Canària” però, en tot cas, “és un escenari absolutament dramàtic que demostra que no hi ha cap mena de canvi possible a l'estat espanyol”. Davant d'això, “una vegada més el que fem és una crida a la gent d'En Comú Podem i Podem perquè l'únic canvi possible és a Catalunya, on sí que tenim les majories socials, polítiques i parlamentàries per fer-ho”.

Respecte l'exploració d'un govern alternatiu de PSOE amb Podem, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés ha remarcat que “si no hi ha aquesta alternativa suposadament d'esquerres i de canvi és simplement perquè el PSOE es nega a donar veu al poble de Catalunya”. En aquest sentit, “cal recordar que el PSOE i en definitiva l'esquerra nacional, també encarnada en Podem i IU, renuncia a la governabilitat de l'estat espanyol perquè no vol fer un referèndum a Catalunya, i nosaltres mai donarem suport a un hipotètic govern d'esquerres si no dona veu al poble de Catalunya”.

Malgrat que el pronòstic d'ERC és que finalment Rajoy serà investit, Rufián ha valorat també la possibilitat d'unes terceres eleccions per Nadal. “Em sembla anecdòtic, i també dramàtic, perquè serien les terceres eleccions un estat espanyol on no hi ha cap possibilitat de canvi”, ha afirmat. A més, ha ironitzat amb la possibilitat que per Nadal alguns membres del PP a la presó per corrupció, com Carlos Fabra, ja haurà complert la condemna i “potser torna a guanyar amb majoria absoluta a Castelló, potser aquesta és l'avantatge per al PP”. “Per a nosaltres, cap mena de posicionament especial, si hi hem d'anar hi anirem, jugarem, ballarem i aquesta vegada sí que guanyarem”, ha conclòs.

D'altra banda, Gabriel Rufián també considera “sorprenent” que En Comú Podem, Podem o les confluències “no tinguin cap mena de posicionament davant un procés que busca la conformació d'una república”. Respecte les crítiques des de veus d'aquests col·lectius al tracte d'ERC cap als 'comuns', el dirigent republicà ha esgrimit una sèrie d'episodis per rebatre-ho, com ara quan Raimundo Riejo “va vincular ERC amb l'accident d'Angrois simplement per no votar Xavier Domènech com a president del Congrés”, o que Lluís Ravell “ens digués provincians i miserables” o que Jaume Collboni -soci d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona- “identifiqués el Born com el Valle de los Caídos de l'independentisme”, entre d'altres. “Si nosaltres som qui ataca al món dels comuns hi ha alguna cosa que no entenc”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en un atac de les milícies palestines a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona
Memòria democràtica

Homenatge als ebrencs republicans morts pel franquisme a la presó de Pilats

Barcelona
estat francès

Primeres tensions al nou Front Popular francès per aturar a Le Pen

barcelona