Política

frança

turisme

París perd llum

La por d'atemptats terroristes fa baixar el nombre de visitants i provoca pèrdues milionàries en la indústria turística de la capital francesa

El sector demana un “pla de rescat” per frenar la destrucció de llocs de treball

París, la Ciutat de la Llum, no brilla amb la intensitat acostumada. La por d'atemptats terroristes ha provocat que milers de turistes hagin descartat la capital francesa com a destinació de les vacances, una decisió que, traduïda a números, representa una pèrdua d'ingressos d'uns 750 milions d'euros per al sector, segons van admetre ahir les autoritats.

Les vagues –sobretot en els transports– i les inundacions –com la del juny passat, amb una alarmant crescuda del riu Sena– han comportat també elevats perjudicis. Ni tan sols l'èxit –en termes de seguretat– del campionat europeu de futbol, l'Euro 2016, ha servit per compensar les pèrdues ja que, poc després que es clausurés, va tenir lloc el tràgic atemptat de Niça, quan un gihadista al volant d'un camió va envestir una multitud, amb un balanç de 85 morts i centenars de ferits.

“És hora d'adonar-se que el sector turístic s'encamina cap a un desastre industrial”, es lamentava ahir el cap de l'oficina de turisme de la regió de París, Frederic Valletoux, en un comunicat. “I la prolongació de l'estat d'urgència [instaurat l'endemà dels atacs del 13-N] no ens fa cap favor: seguim veient una contracció de clients, sobretot nord-americans i xinesos.”

Les xifres parlen per si soles: el nombre de visitants entre el gener i el juny s'ha reduït en un milió respecte al mateix període del 2015. Per monuments, el nombre de turistes que van visitar l'arc de triomf va caure més d'un terç; el museu del Grand Palais va registrar una davallada del 43,9% i el Palau de Versalles, un 20%. “Els hotels ja estan acomiadant personal encara que no ho diguin. Aquest sector està de genolls i necessita mesures d'ajuda immediates”, assegura Georges Panayotis, cap de la consultora hotelera MKG Group. I és que l'ocupació dels hotels s'ha reduït en un 15% aquest estiu a la regió de París. Els turistes amb més recursos han optat per altres destinacions, de manera que els establiments de luxe han afrontat pèrdues d'entre un 30% i un 40%.

El cop és molt dur per a un sector, el turístic, que representa més del 7% del PIB francès i que genera uns dos milions de llocs de treball directes i indirectes. Amb els seus setze milions anuals de visitants, a més, París és una de les principals destinacions mundials del turisme.

Però els responsables del desastre tenen nom i cognom: els atemptats d'Estat Islàmic, que van causar 130 morts a París l'any passat més la tragèdia del passeig dels Anglesos, a Niça, el mes passat, durant la celebració del 14 de juliol.

“L'atac de Niça va posar fi a les esperances d'una recuperació. És una situació dramàtica i, si no hi ha una millora d'aquí a final d'any, es perdran també llocs de treball”, adverteix Christian Navet, cap de la federació hotelera UMIH-Paris-Île-de-France. Per nacionalitats, el nombre de turistes japonesos ha baixat gairebé a la meitat el primer semestre de l'any; més d'un terç els russos i gairebé una cinquena part els xinesos. Valletoux opina que l'única manera de salvar l'ocupació és una inversió massiva, un “pla de rescat” per al sector.

LA XIFRA

1
milió
menys de turistes que el primer semestre del 2015 han visitat París entre el gener i el juny d'aquest any.

LA FRASE

La situació és dramàtica; si no millora a final d'any, es perdran llocs de treball
Christian Navet
cap de la federació hotelera UMIH-PARIS-ÎLE-de-France

Objectiu: cent milions de turistes d'aquí a quatre anys

redacció

El primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, va anunciar ahir, per a principis de setembre, un “comitè d'urgència econòmica” centrat en el turisme i enfocat a les regions més afectades per la davallada de visitants. Ayrault va explicar també que el govern afegirà 500.000 euros al milió que ja va pressupostar per promocionar França com a destinació turística, una campanya que va engegar al mes de març per compensar els efectes dels atacs gihadistes. El govern espera uns 80 milions de turistes estrangers a finals d'any i es fixa l'objectiu d'arribar a cent milions pel 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona