Política

Guerra bruta

La família Pujol denunciarà els caps policials espanyols

Ho afirma el seu lletrat a Andorra per les amenaces a accionistes de BPA

La immunitat dels denunciats, l'escull

L'advocat de la família Pujol a Andorra, Jean Michelle Rascagneres, va confirmar ahir que presentaran una querella contra els dos comandaments de la policia espanyola que suposadament van “amenaçar i coaccionar'' els germans Cierco –accionistes majoritaris de l'extinta Banca Privada d'Andorra (BPA)– per obtenir informació del cas Pujol, en la nova investigació que ara ha d'obrir un jutjat d'Andorra, segons l' ACN.

Rascagneres hi va afegir que, en la causa oberta el 2014 per un jutjat andorrà davant la querella dels Pujol per revelació de secret bancari a directius de BPA, demanaran ara la declaració dels dos comandaments espanyols, l'excomissari Marcelino Martín Blas i l'agregat d'Interior a l'ambaixada espanyola a Andorra, i també membre de la Policía Nacional, Celestino Barroso. En aquest sentit, l'advocat va manifestar que esperen que la justícia espanyola “col·labori, tal com ho va fer l'andorrana, i que mitjançant una comissió rogatòria els policies puguin declarar”. Barroso té càrrec diplomàtic i és el govern espanyol el que hauria d'aprovar la seva extradició al país veí. Una mesura que alguns experts veuen impossible que compleixi el govern del PP.

Per la seva part, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, va instar el govern espanyol a investigar els comandaments policials.

L'advocat del govern andorrà, Manel Pujades, va recomanar a l'executiu que no entri en l'assumpte i se centri en les altres causes contra BPA, banc que va intervenir el març del 2015 davant les denúncies d'autoritats dels EUA en el sentit que blanquejaven diners. Els germans Cierco asseguren que van informar el govern andorrà de les amenaces de la policia espanyola per obtenir dades bancàries dels Pujol i també d'Artur Mas i Oriol Junqueras.

La querella de CDC, al setembre

El líder de CDC al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, va declarar ahir a la cadena Ser que la querella contra el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per la seva conversa amb el llavors director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, en què parlaven d'investigar polítics sobiranistes “està a punt” i la presentaran al setembre. Un dels grans afectats va ser l'exalcalde Xavier Trias, que va haver de desmentir que no tenia comptes a Suïssa.

ERC va presentar de manera immediata la querella contra Fernández Díaz, que el Suprem no va acceptar, tot i que va derivar la investigació contra De Alfonso a la fiscalia de Barcelona. Convergència ha trigat a reaccionar contra la guerra bruta espanyola i alguns ho van interpretar com una carta per negociar el frustrat grup català al Congrés. Homs va assegurar ahir que la presentació s'ha ajornat perquè l'agost és inhàbil judicialment i va assegurar que l'escrit de la querella “està fet i ben treballat” perquè ho volien fer bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona