Política

La junta electoral fa el primer pas perquè Otegi no sigui candidat el 25-S

Dictamina que el cap de llista d'EH Bildu és “inelegible”

El polític basc diu que és un “greu error” i anuncia un recurs

El procés s'allargarà fins al dia 8

La junta electoral territorial de Guipúscoa va fer ahir el primer pas per evitar que Arnaldo Otegi es pugui presentar en les eleccions basques del dia 25 de setembre. L'organisme va comunicar ahir a la representació legal d'EH Bildu que el candidat a lehendakari no pot ser escollit perquè existeix una sentència ferma de l'Audiencia Nacional que l'inhabilita per a càrrec públic i per a l'exercici del sufragi passiu (és a dir, per ser votat) per la condemna del cas Bateragune de reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna.

La resolució li impediria concórrer a eleccions fins a l'any 2021, cosa que la defensa d'Otegi qüestiona perquè considera que un error en la resolució impedeix aplicar la inhabilitació per a càrrec públic, ja que no es va especificar a quins comicis no podia accedir. EH Bildu també considera que la inhabilitació accessòria per a l'exercici de sufragi passiu va quedar extingida quan Otegi va complir la pena de presó. Otegi va sortir de la presó l'1 de març.

Totes aquestes qüestions no van ser valorades ahir per la junta electoral, que es va limitar a constatar que existeix una sentència ferma d'inhabilitació contra Otegi, segons diu un comunicat.

Procés complex

EH Bildu tindrà ara fins al dia 28 per corregir les irregularitats que s'hagin detectat en les seves llistes. El partit ja ha anunciat que no canviarà Otegi per ningú més. El dia 29 la junta comprovarà si s'han solucionat els errors de les llistes i proclamarà les candidatures oficials, que es publicaran el 30.

A partir de llavors, l'advocat d'Otegi, Iñigo Iruin, podrà recórrer la resolució de la junta electoral en un termini de dos dies davant del jutjat contenciós de Sant Sebastià, que tindrà fins al 2 de setembre per resoldre el recurs. La decisió que finalment adopti aquest tribunal pot ser impugnada el 4 de setembre davant del Tribunal Constitucional, que tindrà de termini fins a les 12 de la nit del dia 7 d'aquest mes per dictaminar si Otegi pot concórrer o no als comicis.

El candidat a lehendakari va considerar ahir una “greu equivocació que la junta electoral el consideri “inelegible” i va confirmar que presentarà recurs als tribunals perquè considera que hi ha raons jurídiques per poder presentar-se als comicis. Va reiterar també que seguirà endavant amb la seva candidatura i que “s'abocarà” en la campanya electoral basca. “Sabem el que diu la doctrina sobre les inhabilitacions i, per tant, amb aquesta tranquil·litat ho afrontarem”, va dir.

LA FRASE

És una greu equivocació que la junta electoral em consideri “inelegible”
Arnaldo Otegi
Candidat a lehendaki per eh bildu

LA DATA

08.09.16
És el dia
en què s'acaben els terminis previstos per als recursos i en què se sabrà la decisió definitiva del TC.

Suport de l'esquerra i dels independentistes

Arnaldo Otegi va rebre ahir el suport majoritari de l'esquerra espanyola i també dels independentistes catalans. Alberto Garzón, d'IU, va qualificar la decisió d'“enorme cacicada”, mentre que Pablo Iglesias, de Podem, va trobar-ho una mala notícia. “Han de ser els bascos i les basques els que decideixin qui els representa al seu Parlament”, va escriure a Twitter. Des del BNG van manifestar-se en la mateixa línia, mentre que el govern de Navarra va trobar erroni, “judicialitzar la vida política”.

El conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó, també va trobar un “error utilitzar els tribunals per privar un ciutadà de presentar-se a les eleccions”, mentre que Carles Campuzano, del PDC, ho va trobar una mala notícia i va considerar que el salt a la política d'Otegi és el que més convé al País Basc per poder deixar enrere la violència”.

Des del PSOE van acatar la decisió, però alguns dirigents, com ara el president valencià, Ximo Puig, en van discrepar. El PP i Ciutadans la van aplaudir efusivament, en canvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia