Política

turquia

el conflicte amb els kurds

Turquia envaeix el nord de Síria

Damasc qualifica la incursió de “violació flagrant de la seva sobirania”

Els kurds sirians denuncien la mort de 29 persones arran de l'ofensiva turca

Tancs i forces especials de l'Exèrcit turc han creuat aquest dimecres la frontera siriana per atacar posicions de l'anomenat Estat Islàmic (EI) a la ciutat de Jaràbulus, una localitat fronterera situada a la regió d'Alep, en un operatiu denominat Escut de l'Eufrates contra aquest grup terrorista i el partit kurd sirià PYD. El règim sirià ha qualificat de “violació de la seva sobirania” la incursió turca.

Una vintena de carros de combat han entrat al nord de Síria on des de primera hores de la matinada hi combaten forces especials de l'Exèrcit turc, conegudes com a “boines bordeus”.

Cap a les cinc de la matinada (hora catalana) diversos caces F-16 turcs han començat els bombardejos aeris, que han cessat en les últimes hores si bé els avions encara sobrevolen la zona, informa l'emissora NTV.

Un comandant rebel del grup Failaq al Sham –que té el suport de Turquia– que ha demanat l'anonimat, ha indicat a Reuters que la majoria dels milicians d'Estat Islàmic a Jaràbulus se n'han anat i alguns s'han rendit.

Un altre comandament rebel ha assegurat que fins al 50% de la població està ara sota el control dels rebels ajudats per Ankara.

“Els combatents d'Estat Islàmic s'han retirat de diverses localitats dels voltants de Jaràbulus i es dirigeixen al sud cap a la ciutat de Al-Bab”, ha explicat.

Protesta siriana

El govern de Baixar al-Assad ha qualificat de “violació flagrant de la seva sobirania” l'ofensiva llançada per l'Exèrcit turc contra la població siriana de Jaràbulus n'ha demanat el cessament “immediat”. Damasc ha instat l'ONU a imposar “el respecte a la sobirania i la unitat de Síria”. Així mateix, ha exigit que Turquia i la coalició internacional respectin les resolucions, sobre tot les que estipulen el tancament de les fronteres a l'accés dels terroristes.

“La lluita antiterrorista sobre el terreny sirià de qualsevol part ha de coordinar-se amb el govern i l'Exèrcit sirians”, va subratllat una font del ministeri d'Afers Exteriors, citada per l'agència oficial SANA.

El departament d'Exteriors sirià subratlla en una nota que “la lluita contra el terrorisme no consisteix en l'expulsió de l'EI i la seva substitució per altres grups terroristes ajudats per Turquia”. Segons el comunicat, el que està passant a Jaràbulus “no és una lluita antiterrorista, com al·lega Turquia, sinó la substitució d'un terrorisme per un altre”.

Operació contra l'avenç kurd

L'operació des de turquia es produeix quan les forces kurdes es dirigien cap a Jaràbulus des del sur i és una forma d'evitar que aquestes prenguin el control de la ciutat. Turquia ha advertit que no permetrà sota cap concepte que les forces kurdes expulsin l'EI del territori que controla al llarg de la frontera turca i connectin així els seus dominis a l'est de l'Èufrates amb l'enclau d'Afrin.

Un grup kurd sirià amb representació diplomàtica a Moscou ha denunciat en un comunicat que els atacs perpetrats per les forces turques a Jaràbulus han causat la mort de 29 persones.

La nota afegeix que mes de tres mil persones han hagut d'abandonar aquesta localitat en direcció a la ciutat de Manjib a causa de l'ofensiva turca.

El representant del Partit de la Unió Democràtica (PYD) a Moscou, Abdesaliam Ali, ha advertit que, en cas que Ankara continuï la seva ofensiva, els enfrontaments entre l'Exèrcit turc i les milícies kurdes són “inevitables”.

“L'operació turca és una clara ocupació del seu país veí. Naturalment, nosaltres ens resistirem. Els nostres dirigents prendran les mesures corresponents. Si els turcs entren en territori sirià, els kurds obligatòriament hauran d'enfrontar-se a ells”, ha avisat.

En la seva opinió, l'ofensiva turca contra Estat Islàmic és una excusa per atacar Jaràbulus i asseguren que els pla turc no té el suport dels Estats Units.

“Els turcs diuen que els avions de la coalició dirigida pels EUA els ajuden, però això no és així. Al contrari, fan costat al PYD i existeixen plans per continuar donant-nos suport en el futur”, ha subratllat.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat avui que un dels objectius de la incursió militar realitzada pel seu Exèrcit contra Jaràbulus, situada en l'extrem nord de Síria, just a l'oest del riu Eufrates, és protegir la unitat territorial del país.

L'operació es dirigeix “contra organitzacions terroristes a Síria com l'Estat Islàmic (EI) i el PYD”, ha precisat. “Estem decidits a garantir el dret que aquest país sigui governat pel seu propi poble. Deixem que el poble sirià decideixi sobre el govern sirià”, ha afegit.

El PYD és un partit kurd sirià, la milícia del qual, YPG, encapçala les Forces de Síria Democràtica, una aliança de combatents que té el suport dels Estats Units.

Les Forces de Síria Democràtica (FSD), encapçalades pel YPG, van conquerir a mitjan agost la ciutat de Manjib, 30 quilòmetres al sud de Jaràbulus, que era posició estratègica de l'EI.

Ankara exigeix des de llavors a Washington que les milícies kurdes es retirin a posicions a l'est del riu Eufrates.

Per la seva banda, el ministre d'Afers exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha assegurat avui que l'objectiu de l'operació és “escombrar Estat Islàmic de la frontera”. Ha afegit que unitats de l'Exèrcit Lliure de Síria (ELS) també “han creuat la frontera” per combatre contra els gihadistes a Jaràbulus, si bé no ha aclarit des d'on han arribat.

En una declaració retransmesa pel canal públic TRT, el ministre turc ha acusat els kurds de Síria de tenir una “agenda secreta” amb la seva lluita contra l'EI, amb l'objectiu d'ampliar el seu poder i territori al nord del país àrab. Segons ell, els kurds haurien d'estar contents amb la lluita turca contra l'EI.

La incursió turca a Síria coincideix amb la visita oficial d'un dia del vicepresident nord-americà, Joe Biden, a Ankara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona