Política

colòmbia

acord de pau

El govern de Colòmbia i les FARC tanquen l'acord de pau

L'executiu i la guerrilla culminen un procés de gairebé quatre anys de complicades negociacions a l'Havana

El president Santos prepara un acte internacional per rubricar la firma definitiva

Colòmbia enceta una nova era que posarà el punt final a més de mig segle de guerra entre el govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). Les dues parts van anunciar ahir que les negociacions iniciades fa quatre anys a l'Havana havien acabat. L'anunci oficial del president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, s'esperava per aquesta matinada (hora catalana), un acte purament formal que és l'avantsala de la firma definitiva. Santos pretén que el dia de la signatura sigui sonat. Per això aspira a reunir a Bogotà els presidents llatinoamericans, a més de representants de diversos organismes internacionals. L'acte serà clau per impulsar el plebiscit perquè el validin tots els colombians.

Un cop complert aquest pas, les FARC entregaran les armes i es convertiran en una agrupació política amb dret a lluitar per un espai al Congrés en les eleccions del 2018. La pau haurà arribat a Colòmbia després de 52 anys.

“El dia s'acosta”, van piular ahir l'alt comissionat representant del govern en les converses de pau i caps de les FARC. El missatge mostrava les delegacions somrient, una mostra que la feina havia conclòs. Va ser l'històric líder guerriller Timochenko qui va deixar clar que l'acord era imminent: “Som a les portes d'anuncis importants que ens acosten a l'acord final.” Els últims punts de discussió van ser la possible amnistia, d'abast limitat, per als guerrillers, com serà la seva participació política i, sobretot, com s'incorporaran a la vida civil després d'haver passat anys mobilitzats a la selva.

La pressió de Santos als negociadors ha estat clau per assolir l'entesa. Després de l'anunci, ara ha d'arribar la firma definitiva. El senador Roy Barreras, que era en les converses de Cuba, va dir que l'acte serà “aproximadament d'aquí a tres setmanes”, el temps que es trigui a coordinar l'agenda dels convidats. “És una notícia important per al món i cal convidar personalitats”, va exposar Barreras. Santos necessita la signatura per convocar el plebiscit abans de la primera quinzena d'octubre. El president valora que la consulta no coincideixi amb una polèmica reforma tributària que espera tancar abans de finals d'any, que elevarà la pressió fiscal sobre els colombians i que segurament atiarà el descontentament social.

El paper d'Uribe

El referèndum serà vinculant i, per aquest motiu, el govern colombià ja prepara una campanya per fer front als detractors de l'acord, liderats per l'expresident Álvaro Uribe, que durant els seus mandats va aconseguir els majors èxits militars contra la guerrilla i que ha denunciat des del començament de les converses a Cuba que l'acord atorga una impunitat total a les FARC. Per això ha reclamat en diverses ocasions una solució armada del conflicte en comptes de la via negociada.

“Aprovar el referèndum il·legítim equival a acceptar la impunitat total, en lloc de dissuadir el crim, el consagra com a campió i és un precedent per a noves violències”, va exposar Uribe. Des del govern ja han advertit que el no tiraria per terra tot el procés i reactivaria la guerra. “Tots els colombians volem viure en pau i deixar enrere 50 anys en què ens vam cansar de la mort”, va respondre el també expresident César Gaviria, que va governar del 1990 al 1994 i que ha estat designat per Santos com a cap de la campanya del sí. L'oficialisme necessita uns 4,4 milions de vots per continuar amb el pla de pau.

LA FRASE

Aprovar el plebiscit suposa acceptar la impunitat total
Álvaro Uribe
expresident de colòmbia
Les claus

Els reptes del calendari del postconflicte colombià

Marta Monedero

Fa mesos que la pau era a tocar a Colòmbia, però faltava llimar-ne els serrells. L'entesa entre el govern del president Santos i la guerrilla de les FARC anunciat ahir és l'últim gran avanç, però caldrà rematar-lo amb un referèndum abans de mitjan octubre —Santos té una reforma tributària abans que acabi l'any—, que alguns colombians allunyats de les zones de conflicte no veuen amb bons ulls: una enquesta de principi d'agost donava la victòria al no. Un cop es firmi l'acord de pau, les FARC tindran un termini màxim de 180 dies per entregar les armes, en un delicat procés de desmobilització organitzat en campaments supervisats per delegats de les Nacions Unides.

De les botes als vots

Caldrà també complir tots els punts d'uns acords que els uns i els altres han trigat gairebé quatre anys a consensuar a l'Havana. La integració d'uns 7.000 guerrillers en la vida civil serà complexa. Per no parlar del fet que els rebels entrin en política, un fet que només comparteixen un 37% dels colombians. La transició haurà de superar molts reptes i el postconflicte es podria allargar una generació. Massa temps per a Santos, que treballa amb el cap pensant en les presidencials del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia