Política

itàlia

terratrèmol

Sacsejada mortal al centre d'Itàlia

Un potent terratrèmol provoca almenys 124 morts i desenes de desapareguts al nord de la regió de Roma

Les rèpliques del sisme, unes tres-centes, es perceben des de Trento fins a l'illa de Sicília

Un fort terratrèmol de 6 graus va sacsejar dimecres a la matinada el centre d'Itàlia. El balanç provisional de morts és de 124, entre ells molts infants; 370 ferits i un centenar de desapareguts.

L'epicentre es va localitzar a la província de Rieti, a la regió del Laci, 105 km al nord de Roma. Al cap d'una hora, hi ha haver una rèplica de 5,1 graus. El violent sisme, que es va poder percebre des del nord del país fins a Sicília, es va sentir amb força intensitat a la capital italiana.

Passaven sis minuts de dos quarts de quatre de la matinada. De cop, els edificis de la zona nord de Roma van començar a cruixir i a tremolar durant uns vint segons. El moviment, que va fer caure objectes i obrir portes d'armaris, anava acompanyat d'un soroll greu, semblant a petits espetecs.

Alguns veïns, presos de pànic, van sortir al carrer per sentir-se més segurs. “Recorda massa el terrible terratrèmol de L'Aquila!”, deia preocupada una veïna a aquesta cronista. Aquell terratrèmol del 2009, que també es va sentir amb intensitat a Roma, va causar més de 300 morts al centre d'Itàlia i és molt present en la memòria col·lectiva.

Els primers minuts successius al terratrèmol les úniques informacions que arribaven eren a través de testimonis directes a les xarxes socials. La incertesa de no saber el lloc exacte on s'havia produït afegia angoixa a la situació. El diari La Repubblica, amb seu a Roma, i els canals de televisió dedicats a emetre notícies 24 hores van ser els primers a reaccionar.

Amb tot, les informacions eren confuses i fins i tot l'agència nacional de notícies d'Itàlia, l'ANSA, va publicar la notícia amb la fotografia equivocada, que corresponia a un terratrèmol del 2012 al nord del país.

De mica en mica es va anar aclarint on havia estat l'epicentre i, a mesura que avançava la matinada, els italians es van fer a la idea de la gran magnitud del desastre.

“És un terratrèmol equiparable al de L'Aquila quant a intensitat”, explicava el cap de la Protecció Civil als micròfons de la televisió pública Rai News24, “amb l'única diferència que ha colpit una zona menys habitada i, per tant, en principi, es preveuen menys víctimes”, hi afegia.

“El poble ja no hi és”

L'epicentre, a només 4 km de profunditat, va ser en una zona muntanyosa plena de petits pobles que han estat arrasats. Els més devastats són Accumoli, Amatrice, Arquata i San Benedetto. La ciutat més propera a l'epicentre és Rieti, de 47.700 habitants, on també hi ha hagut danys.

El primer testimoni que va fer estremir els italians va ser el de l'alcalde d'Amatrice, amb una frase que ha servit de titular a la majoria de mitjans italians: “El poble ja no hi és.” El 70% del municipi ha quedat destruït. Amatrice és un dels pobles més famosos del centre d'Itàlia. Estava catalogat entre els dos-cents més bonics del país i és conegut arreu, a més de per ser “el poble de les cent esglésies”, sobretot perquè d'aquí és originària la pasta all'amatriciana, esdevinguda patrimoni nacional després que els pastors d'Amatrice emigressin a Roma el segle XIX.

Ara hi vivien 2.650 persones. A l'estiu, però, s'omplia de turistes, atrets pel formidable paisatge que l'envolta i pel seu interès històric.

Com és el cas d'en Giulio i la Rossella, veïns de Roma, que han explicat a El Punt Avui el drama viscut: “Va ser horrible, com si s'enfonsés el món”, relata la Rossella. “Gent cridant, nens plorant… ningú sabia què fer, no teníem llum ni telèfon per comunicar-nos. Ens van reunir a tots en un centre esportiu on hem passat la nit.” Amatrice va quedar aïllat: el pont d'accés havia quedat tocat i no se sabia si era prou segur circular-hi amb vehicles, així que els serveis d'emergència van tardar diverses hores a accedir-hi.

Un altre poble devastat ha estat Accumoli. El seu alcalde, desesperat i impotent, va fer una crida en directe a través de la televisió pública a tres quarts de set del matí. “Estem sols, fa més de tres hores del terratrèmol i aquí no ha arribat cap servei d'emergència. Ni ambulàncies, ni bombers, ni Protecció Civil. Només la televisió.” “Feu de servei públic i demaneu que ens vinguin a ajudar, sisplau!”, va reblar.

L'alcalde d'Accumoli va passar la nit davant d'una casa ensorrada amb una família a dins. “No movem les runes per por d'empitjorar la situació”, explicava. El primer camió de bombers va arribar al poble a les set i cinc del matí. La família, una parella amb dos fills, va ser trobada sense vida. Les xarxes socials es van omplir d'indignació pel fet que els vehicles dels periodistes provinents de Roma arribessin força abans que els serveis d'emergència, que, en alguns casos, estaven poc equipats.

A més d'evidenciar que Itàlia continua tenint problemes amb les intervencions d'emergència, el terratrèmol ha posat també de manifest la capacitat d'ajuda de centenars de voluntaris.

Com en Michele, que va passar diverses hores fent companyia a una senyora gran enterrada sota les runes i encoratjant-la fins que, afortunadament, els bombers la van poder rescatar amb vida cap a mitja tarda.

O com tants d'altres que han excavat entre les runes amb les mans nues per socórrer les víctimes. Des del govern han excusat el retard i lentitud dels serveis de rescat per la dificultat d'accés a la zones colpides.

Durant tot ahir hi va haver diverses rèpliques, que van fer augmentar la sensació d'inseguretat. Les televisions es van omplir d'històries dramàtiques. Com la de dos bessons d'Amatrice de 7 anys rescatats sense vida de sota les runes.

Mentre els serveis d'emergència feien, en va, un massatge cardíac a un dels petits, els familiars cridaven desesperats i les càmeres anaven filmant l'escena.

El primer ministre, Matteo Renzi, es va desplaçar a la zona i es va ocupar d'anar anunciant el nombre creixent de morts. Itàlia, un cop més, haurà de tornar a reconstruir-se.

LA XIFRA

6
graus
en l'escala de Richter va registrar el terratrèmol que va sacsejar ahir el centre de la península italiana.

El dolorós precedent de L'Aquila

Alba Sidera

El sisme de Rieti té un precedent recent. No gaire lluny de la zona colpida aquesta vegada, també al centre d'Itàlia però a la regió dels Abruços, la matinada del 6 d'abril del 2009, a dos quarts i dos minuts de quatre de la matinada, un terratrèmol de 6,3 graus va deixar arrasada la ciutat de L'Aquila. Hi va haver 309 morts, 1.600 ferits i més de 80.000 persones van perdre casa seva. Aleshores Itàlia la governava Silvio Berlusconi i la gestió de la reconstrucció de la zona va ser un dels escàndols més sonats dels últims anys de govern de l'ex-Cavaliere. Berlusconi va prometre cases per a tothom, però només van arribar tendes i pocs blocs de pisos, construïts amb materials barats que els feien perillosos. Hi ha encara processos en curs per corrupció i tots els italians recorden, esgarrifats, una conversa que es va fer pública entre dos coneguts empresaris que, poques hores després del sisme, reien parlant dels diners que farien reconstruint la ciutat.

Set anys després, L'Aquila encara és una ciutat devastada. Tan sols el 8% de la ciutat ha estat reconstruïda. Sabent com ha arribat a criticar el seu partit, el Demòcrata, la gestió del sisme de L'Aquila, el primer ministre, Matteo Renzi, s'ha afanyat a dir que no deixaran ningú sense casa. Ells no, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia