Política

Colòmbia

Alto el foc amb la guerrilla de les FARC

Santos proclama la fi del llarg conflicte armat a Colòmbia

El president colombià convoca un plebiscit per al 2 d'octubre per referendar l'acord de pau amb les FARC

L'alto el foc definitiu entra en vigor dilluns que ve

Dimecres va ser un dia de festa a Colòmbia, amb celebracions als carrers i el president, Juan Manuel Santos, exultant, convençut que passarà a la història com el líder que ha posat fi a més de 50 anys de guerra civil amb les Forces Armades de Colòmbia (FARC). Han estat quatre anys de dures negociacions a Cuba, amb un procés que s'esperava que fos curt i que s'ha allargat més del compte, per culpa del descrèdit públic, la falta de confiança i, sobretot, la fèrria oposició de figures poderoses a Colòmbia, com la de l'expresident Álvaro Uribe. Però ha estat determinant la necessitat de posar fi a un conflicte que ha causat 220.000 morts, 45.000 desapareguts i centenars de milers de desplaçats. “Avui comença la fi del patiment, el dolor i la tragèdia de la guerra”, va dir Santos en anunciar l'acord. Falta ara que els colombians el votin en un plebiscit que ha convocat per al 2 d'octubre. Dies abans hi haurà la signatura de l'acord, un acte protocol·lari que l'executiu vol convertir en una celebració d'abast internacional, amb la presència de caps d'estat de la regió. Santos també va anunciar ahir que l'alto el foc definitiu entrarà en vigor dilluns que ve.

El govern ja s'ha posat en campanya pel sí en el referèndum popular. Una negativa als acords suposaria fer anar en orris les negociacions i posaria Colòmbia en un escenari d'incertesa política. Santos no ha preparat un pla B en cas de perdre i la campanya es basarà en la lògica de la “pau o la guerra”. “Avui hem arribat a la meta. La signatura de l'acord final amb la guerrilla de les FARC és la fi del conflicte armat”, va dir el cap negociador del govern, Humberto de la Calle. Als detractors de l'acord, De la Calle els va dir que no és perfecte, però sí l'únic possible. “Probablement tots hauríem volgut alguna cosa més. Nosaltres mateixos en la taula hauríem volgut més. Però l'acord aconseguit és l'acord viable, el millor acord aconseguit.” Des del costat de la guerrilla, Iván Márquez, cap negociador de les FARC, va dir que a “Colòmbia s'acaba la guerra amb les armes i comença el debat amb les idees”.

Reconversió

L'acord no ha estat fàcil. Els punts més conflictius no van ser els relacionats amb la guerra, sinó aquells relacionats amb el futur. La guerrilla va discutir amb duresa les ajudes econòmiques que rebran els guerrillers desmobilitzats, les eventuals penes que rebran i com serà la reconversió de les FARC en un partit polític. Aquest punt ha estat l'últim a tancar-se. Santos va aclarir dubtes i en el seu discurs va dir que la guerrilla tindrà representació en les dues pròximes legislatures, però amb portaveus “amb veu i sense vot”. La seva funció quedarà limitada a abordar els temes relacionats amb la implementació dels acords. “Perquè la pau sigui duradora s'ha de garantir que els que s'han alçat en armes es reincorporin a la vida civil i legal al nostre país”, va dir Santos, una resposta a tots aquells que no volen veure exguerrillers al Congrés.

Amb tot, el punt més sensible en la societat colombiana ha estat el de les condemnes als desmobilitzats vinculats a assassinats, segrestos o amb el narcotràfic. La idea que hi haurà “impunitat” ha estat l'excusa d'aquells que es van oposar i encara s'oposen a qualsevol acord amb la guerrilla. L'expresident Uribe, al capdavant de la campanya del no en el referèndum, ha denunciat des del primer dia que les FARC han aconseguit eludir la justícia. “En el cas de delictes de lesa humanitat, eliminaran la immunitat, l'elegibilitat, entregaran els diners, respondran pel narcotràfic?”, es va preguntar ahir Uribe des del seu compte de Twitter.

La pugna correcta contra Uribe serà la clau de l'èxit del sí, sense el qual tot allò que s'hagi negociat es convertirà en un document de 297 fulls sense valor. El govern necessita sumar 4,4 milions de vots, equivalents al 13% de l'electorat, però confia que superarà àmpliament aquesta xifra. “Tindrem una campanya molt emotiva, calculo que no menys de deu milions de colombians votaran sí a la pau definitiva a Colòmbia”, va dir el ministre de l'Interior, Juan Fernando Cristo. El 2 d'octubre serà el dia clau.

LA XIFRA

220.000
morts
ha causat el conflicte intern a Colòmbia entre el govern i la guerrilla que s'ha allargat 52 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona