Política

Onze de Setembre

Tot Girona es mou cap a Salt

Mobilització arreu de la demarcació amb vista a la Diada, amb desenes de busos ja contractats

Es munten marxes a peu des de pobles veïns, en bicicleta des del Llémena i s'intenta fer-ne una de cotxes

A Girona hi haurà un pícnic al parc Central abans d'anar a peu a Salt

Sis comarques gironines estan cridades aquest Onze de Setembre per l'ANC a fer ruta cap a Salt i des de fa setmanes que les assemblees territorials de la majoria de pobles treballen per l'èxit de la mobilització. Ja s'estan organitzant, com cada any, desenes d'autobusos, i s'estan muntant diverses marxes populars cap a aquesta població del Gironès, que serà la capital simbòlica de la demarcació per un dia. Des de caminades des de les ciutats i pobles més propers –com ara Girona ciutat– fins a bicicletades o fins i tot una marxa de cotxes que s'està intentant organitzar, però s'està pendent dels permisos.

Salt ha estat escollida per representar la República de la Solidaritat i la Diversitat en aquesta Diada descentralitzada que ha de mostrar que els catalans estem A punt per la República Catalana. L'acte central serà al passeig dels Països Catalans, on s'esperen vora 60.000 persones per omplir els 1,2 quilòmetres de recorregut previst. Hi haurà sis trams –un per cada comarca: Gironès, Selva, Alt Empordà, Baix Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany, ja que tant la Cerdanya com el Ripollès estan convocades a Berga–, que de moment encara tenen una ocupació entre baixa i poca, però s'espera que amb el final de l'agost el ritme d'inscripcions es dispari. A més, Carme Cunillera, coordinadora de l'ANC de Salt, destaca que és “un dels cinc punts que està més animat, on hi ha més gent apuntada”.

Busos i marxes

La representant gironina al secretariat de l'ANC i responsable de la coordinació de la Diada a Salt juntament amb l'ANC de Salt, Núria Quintana, encara no té totes les dades acurades de quants busos ja estan contractats per anar a Salt, però sí que ja té confirmat que n'organitzen des d'una quinzena de territorials de l'Alt Empordà, d'una dotzena del Baix Empordà i també de manera conjunta entre les diverses assemblees locals del Pla de l'Estany, d'una banda, i de la Garrotxa, d'una altra. A més, també se n'estan organitzant des de la Selva interior i fins i tot des de poblacions de l'Alt Maresme, com ara Tordera, que ha preferit Salt a Barcelona. També des de la Catalunya del Nord s'ha optat per la ciutat gironina, per una qüestió de proximitat, abans que per la capital catalana. També s'estan organitzant busos des d'algunes poblacions del Gironès, tot i que les més properes estan treballant amb la idea d'organitzar marxes a peu.

Aquest és el cas de la ciutat de Girona. La coordinadora de l'ANC a Girona, Marta de Puig, explica que al matí hi haurà el tradicional acte a la plaça del Vi (del Forn, l'ADAC i Òmnium) i després de manera unitària es farà un pícnic al migdia al parc Central, des d'on sortirà una marxa a peu fins a Salt.

Una altra marxa que ja està molt avançada, tot i que no tancada, és una marxa en bicicleta des de la zona del Llémena seguint la via verda de la ruta del carrilet. També des de Mou-te en Bici, explica Cunillera, es vol muntar una altra bicicletada però encara s'ha d'acabar de concretar. Quintana, a més, avança que s'està mirant de fer una marxa de cotxes, però depèn dels permisos i no està clar que es faci.

La campanya d'estiu de l'ANC, a ple rendiment

L.A

La tradicional campanya d'estiu de l'ANC, per anar escalfant motors amb vista a la Diada i que aquest any està basada a fer servir l'art al carrer per denunciar les mancances de l'Estat espanyol, està en el seu punt àlgid. Ahir a la plaça del Lleó de Girona es va fer el muntatge del “cementiri de les creus grogues” per simbolitzar la mort del sistema sanitari català, i a la rambla de Figueres, el muntatge de les sabates per denunciar la insolidaritat de l'Estat cap als refugiats. Aquesta representació a favor dels refugiats també es farà avui a la platja de Blanes, demà a la plaça Major de Banyoles i divendres de la setmana que ve a Vidreres. Pel que fa a les creus per la sanitat, les pròximes poblacions gironines on es reproduirà són la Cellera (demà a la nit, juntament amb una botifarrada a la pista del centre parroquial), Blanes (el dia 2 de setembre) i Roses (el 6 de setembre). Pel que fa al muntatge amb espelmes per denunciar la pobresa energètica, dissabte es farà a Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell i dimarts que ve, a la Bisbal. Un altre acte destacat és la xerrada demà al vespre del president de l'ANC, Jordi Sànchez, a Camprodon.

D'altra banda, a la Catalunya del Nord hi haurà dissabte un gran acte a la Porta dels Països Catalans, a Salses. Començarà a partir de les 5 de la tarda amb diferents conferències –en què participaran representants del PDC, ERC i la CUP– i animacions de cultura popular, musicals, poètiques i polítiques.

Una fira d'entitats durant el matí i zona d'esbarjo a la tarda

L'acció de l'ANC per la Diada començarà a les 17.14 h, com és tradició, i a Salt es farà al passeig Països Catalans, però s'estan muntant activitats paral·leles per abans i després per afavorir tant l'arribada com la sortida esglaonada de vehicles.

D'una banda, com ja s'havia anunciat, al matí hi haurà a totes cinc ciutats una fira d'entitats per mostrar l'important teixit associatiu del país. A Salt serà a l'Era de Cal Cigarro i ja se n'ha concretat l'horari: de les 11.00 h a les 15.30 h. S'hi habilitarà també un espai amb taules i cadires per dinar. A més s'està parlant amb restaurants perquè obrin i facin menús tancats, entrepans o menjar per endur-se especials per a l'ocasió.

D'una altra, l'Ajuntament de Salt està organitzant una zona d'esbarjo a la zona del parc Monar per a la tarda, després de l'acte. Hi haurà música en viu i truck foods venent menjar. Estarà adreçada a la gent que vulgui allargar la jornada en un ambient distès i marxar més tard sense embussos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona