Política

El ‘burquini' se salva

La justícia francesa suspèn la prohibició de portar el banyador islàmic a la platja

Sosté que el vet, adoptat en una trentena de localitats de la costa, representa un “atemptat greu” contra la llibertat de les persones

La justícia francesa absol el burquini. En una esperada decisió, el Consell d'Estat, màxim tribunal administratiu francès, va suspendre ahir la prohibició d'anar a la platja amb el banyador islàmic i va dictaminar que el vet que una trentena de municipis han imposat sobre l'ús d'aquesta peça de roba constitueix una “vulneració greu de les llibertats”.

Pels magistrats, no existeixen els riscos de seguretat que al·leguen els alcaldes per prohibir el burquini, principalment a la Costa Blava i a Còrsega. Ni tan sols la commoció pels atemptats terroristes és “motiu suficient per justificar legalment la mesura de prohibició”, afirma el Consell. “El decret representa una vulneració greu i manifestament il·legal de les llibertats fonamentals, que són la llibertat de moviments, la llibertat de consciència i la llibertat personal”, hi va afegir.

Tot i que l'alt tribunal es va pronunciar sobre un decret de l'Ajuntament de Vilanòva Lobet, a la Costa Blava, i que no va fer extensiu el dictamen a la resta del país, la decisió es podria aplicar cada vegada que es presenti un recurs contra aquestes prohibicions, que no mencionen concretament el banyador islàmic però sí tota peça de vestir “que no respecti els bons costums i el laïcisme, les regles d'higiene i de seguretat”.

En el seu dictamen, el Consell adverteix també als alcaldes que no tenen competències per invocar el principi de laïcitat a l'hora de vetar el burquini, i que només poden al·legar consideracions d'ordre públic, “el bon accés a la riba, la seguretat del bany, la higiene i la decència” per prohibir l'accés a la platja. “És una decisió assenyada, una victòria del dret”, va celebrar ahir Abdallah Zekri, secretari general del Consell Francès del Culte Musulmà. Això “permetrà rebaixar la crispació, en una situació de tensió molt forta entre els nostres compatriotes musulmans, especialment entre les dones”, hi va afegir. També l'advocat de la Lliga dels Drets Humans, una de les associacions que van recórrer contra els polèmics decrets, es va felicitar del dictamen del Consell d'Estat. “Aquesta decisió té la vocació d'establir jurisprudència”, va declarar el lletrat, Patrice Spinosi. “Efectivament, hi ha una vulneració [en els decrets municipals] desproporcionada de la llibertat de religió i l'alcalde no té el poder de restringir aquesta llibertat.” “Esperem que sigui el final d'una polèmica, una polèmica essencialment política”, hi va afegir Spinosi.

Per contra, l'alcalde de Vilanòva Lobet, Lionnel Luca, del partit de Sarkozy, Els Republicans, es va manifestar contra el dictamen: “Hem de decidir si volem una versió amable de la xaria a les nostres platges o si volem que s'apliquin les normes de la República.” També el batlle de Sisco (Còrsega), el socialista Pierre Vivoni, que va prohibir el burquini després d'una baralla a la platja entre un grup de joves i famílies d'origen magribí, es va mostrar desafiant: “Si la tensió es manté alta, no derogaré el decret, perquè el Consell [d'Estat] no m'ho demana personalment.”

LES FRASES

[El dictamen] és una bufetada per al primer ministre i una puntada de peu al cul de Sarkozy
Abdallah Zekri
SECRETARI GENERAL DEL CONSELL MUSULMÀ FRANCÈS
Hem de dir si volem una versió amable de la xaria a la platja o que s'apliquin les normes de la República
Lionnel Luca
ALCALDE DE Vilanòva Lobet

La dreta exigeix una llei específica

redacció

La polèmica del burquini s'ha colat en la campanya presidencial de l'any vinent i algunes reaccions al dictamen d'ahir del Consell d'Estat demostren que els partidaris de la prohibició del banyador islàmic no cediran fàcilment. Alguns dels col·laboradors més estrets de l'expresident Nicolas Sarkozy, per exemple, ja han dit que proposaran un projecte de llei que autoritzi els alcaldes a prohibir el burquini. “Necessitem una llei”, va piular a Twitter el tinent d'alcalde de Niça, Christian Estrosi.

Com que els conservadors no tenen majoria al Parlament, Estrosi va suggerir que sigui el mateix primer ministre, el socialista Manuel Valls, defensor de les prohibicions municipals, qui impulsi una legislació sobre aquesta polèmica qüestió. Dijous, la vigília que el Consell d'Estat dictés sentència, Valls va tornar a defensar el vet, al mateix temps que dues ministres del seu govern s'hi oposaven, fet que exposava les divisions internes del gabinet quan comença la llarga campanya per a les presidencials. Tot i que el dictamen del Consell d'Estat estableix jurisprudència, molts alcaldes ja han dit que no pensen anul·lar els seus decrets, mentre que els grups contraris han dit que hi recorreran en contra. Tot plegat fa preveure una cascada de recursos als tribunals francesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia