Política

Itàlia

Terratrèmol

Devastats i dignes

Els habitants d'Amatrice responen amb rebuig i indignació a la campanya xenòfoba de la Lliga Nord que proposa retirar l'ajuda als refugiats per donar-la als damnificats

Prop d'un miler de rèpliques continuen martellejant el centre d'Itàlia, arrasat després del gran terratrèmol de dimecres, que ja ha provocat més de 278 morts

Terrade pastors, artesans i restauradors, aquests pobles tenen molt arrelada encara la pertinença a la comunitat

Són uns dies de xifres esfereïdores. Més de 900 rèpliques del terratrèmol de 6 graus de dimecres a la matinada han continuat sacsejant el centre d'Itàlia. Hi ha un balanç provisional de 278 morts i 370 ferits hospitalitzats. Accumoli, la població més propera a l'epicentre, ha disminuït 20 centímetres d'altura.

I Amatrice, on avui hauria d'haver començat la cinquantena edició de la festa gastronòmica dedicada a la famosa pasta all'amatriciana –un esdeveniment que els veïns preparaven amb gran entusiasme des de feia mesos–, ha quedat completament anorreat. En lloc de la celebració, avui s'oficiaran funerals d'estat en record de les víctimes.

S'ha d'estimar molt la pròpia terra per decidir no abandonar-la malgrat saber que periòdicament sembrarà destrucció. Els habitants del centre d'Itàlia, una de les zones amb més risc sísmic del món, tenen fama a la resta del país de ser d'una pasta especial. Potser segles de suportar o témer terratrèmols i un clima rígid de muntanya han llaurat un caràcter fort i al mateix temps acollidor, sense melositat.

Terra de pastors, artesans i restauradors, els pobles de l'Itàlia central tenen encara molt arrelada la pertinença a la comunitat. Quan a Amatrice s'hi va instal·lar un centre d'acolliment de refugiats, els habitants els van rebre amb els braços oberts. Els refugiats participaven activament en la vida del poble. Uns quants han mort a causa del terratrèmol; la resta, des del primer moment, estan ajudant en les tasques d'auxili. “Ho devem a la gent del poble”, explicava un refugiat ahir, entre llàgrimes, a la televisió.

El partit xenòfob Lliga Nord no ha desaprofitat l'ocasió brindada pel sisme per fer proselitisme de l'odi a l'estranger. Ha engegat una intensa campanya mediàtica –farcida d'eslògans racistes i falsedats– que proposa retirar les ajudes als immigrants per donar-les als damnificats de la zona.

Però mentre el terratrèmol ha fet aflorar la mesquinesa d'alguns, també ha refermat la dignitat d'uns altres. Francesca Spada, que ha perdut la casa a Amatrice, ha escrit una carta en nom dels habitants del poble, responent a la campanya de la Lliga Nord.

“Puc assegurar que no sentireu dir a ningú d'Amatrice que cal fer fora els immigrants per fer lloc als damnificats”, diu la Francesca. I continua: “Primer, perquè per qui ha viscut un drama com aquest, la solidaritat és un sentiment molt fort, i a qui s'ha escapat d'una guerra el veiem com a un igual.” I hi afegeix: “I segon, perquè tots els habitants sentien afecte pel grup de refugiats acollits al poble –sí, es poden percebre els immigrants com a part de la comunitat!–”, diu. I acaba agraint als refugiats que continuïn excavant entre les runes. Una lliçó d'humanitat dels qui, havent-ho perdut tot, conserven intacta la dignitat.

20
centímetres
d'altura ha disminuït Accumoli, el poble a l'epicentre del sisme, a causa de la sacsejada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona