Política

Onze de Setembre

L'ANC i Òmnium redoblen la crida a la participació l'11-S

Sànchez reclama una empenta de la ciutadania perquè el procés es culmini “ràpidament” i “bé” des de les institucions

Cuixart amplia la convocatòria independentista a tots els “demòcrates”

“Cada any que hem sortit al carrer hem fet un pas més en aquest procés d'emancipació nacional”, insistia ahir el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. L'ANC i Òmnium van fer pinya ahir amb entitats com ara l'AMI, Súmate, Drets i la Plataforma per la Llengua per redoblar la crida a la participació en les manifestacions de la Diada, aprofitant una reunió del secretariat nacional de l'Assemblea al monestir de Pedralbes. Amb unes dades d'inscripció que superaven les 100.000 persones dimecres, la meitat dels que es van apuntar en els trams de la Meridiana l'any passat en la mateixa data, l'ANC i Òmnium van instar els “demòcrates” i els independentistes a omplir els carrers de Barcelona, Salt, Lleida, Tarragona i Berga per empènyer la culminació del procés.

Sànchez va parlar de la necessitat de donar un “impuls definitiu” de suport a les institucions i als càrrecs públics que estan pendents dels tràmits iniciats pel Tribunal Constitucional per l'aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent al Parlament. Per al president de l'ANC, el procés ha d'acabar “ràpidament” i “bé”. En espera que, la setmana vinent, actualitzin les dades d'inscrits en la primera reivindicació descentralitzada, les principals entitats sobiranistes s'envoltaven d'altres representants de la societat civil per enfortir la petició perquè la ciutadania s'activi per mantenir viva la lluita independentista al carrer. Després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hagi obert la porta a assistir a la convocatòria, tant l'ANC com Òmnium intenten obrir l'espectre perquè el màxim de sensibilitats polítiques i entitats civils se sentin incloses en la cita, nítidament independentista en cada convocatòria. En aquest sentit, Cuixart va focalitzar la crida a tots els partidaris de la democràcia en un context de judicialització d'un conflicte polític, i Sànchez va reiterar que l'ANC no defensa tant un referèndum unilateral d'independència (RUI) com un referèndum vinculant d'independència (RVI). Va justificar el matís pel fet que la unilateralitat no és un objectiu en si mateix, sinó una via alternativa al bloqueig de l'Estat davant la proposta d'un referèndum pactat.

La reivindicació del referèndum unilateral serà present en els parlaments que clouran l'Onze reivindicatiu, enguany amb el lema A punt, dues setmanes i mitja abans que Carles Puigdemont se sotmeti a la qüestió de confiança al Parlament i que la CUP mantingui la pressió perquè el RUI s'incorpori al full de ruta de l'executiu. Cuixart, però, va insistir en la cohesió per sobre de les diferències: “L'11-S servirà per reforçar la unitat del sobiranisme, la unitat dels demòcrates, i donar impuls a les institucions.” L'aval a la majoria independentista al Parlament és, justament, el que més recels genera a ICV, que malgrat tot assegura viure amb “normalitat” que Colau hi vulgui ser.

Contra el cansament o la desafecció independentista en vista del que aspira a ser el cinquè 11-S massiu, l'ANC i Òmnium sostenen que es mantenen vigents tots els motius que van arrossegar riuades de catalans a les manifestacions per la Diada des del 2012.

LES FRASES

Les pròximes mobilitzacions seran bàsiques per assolir la independència del nostre país
Neus Lloveras
PRESIDENTA DE L'AMI
Com diu el clam olímpic, ja el 776 abans de Crist: junts, més forts, més lluny i més ràpid
Gerard Esteva
PRESIDENT DE LA UFEC
Súmate dóna suport a l'11-S simplement per demostrar que no hi ha cap ruptura en la societat catalana
José M. Clavero
PRESIDENT DE SÚMATE
El salvament i el progrés de la llengua catalana són indestriables de la llibertat del país
Josep M. López Llaví
PLATAFORMA PER LA LLENGUA
Animem tothom que no defalleixi, que no decaiguem i continuem endavant
Sergi Blázquez
PRESIDENT DE DRETS
Sabem que tenim més a guanyar amb la independència que quedant-nos on som
Francesc Serra
PLATAFORMA PRO SELECCIONS esportives CATALANES

El PP amenaça amb la suspensió de l'autonomia

La convocatòria del referèndum unilateral d'independència (RUI) podria comportar la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Aquesta és l'advertència que va llançar ahir el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, en una entrevista a Europa Press. Si JxSí i la CUP acorden la introducció del RUI al full de ruta i la iniciativa tira endavant, l'Estat impedirà que se celebri, segons Albiol. “Disposa de l'article 155 per a casos de situacions d'excepcionalitat com aquesta”, va recordar, tot citant la Constitució. Al líder català dels populars, no li agradaria que s'arribés a aquest extrem, aplicar un article que no s'ha desplegat mai i sobre el qual planen dubtes d'interpretació. Ara bé, considera que l'Estat espanyol ha de recórrer a “qualsevol instrument al seu abast per garantir que ningú continuï endavant amb un procés de ruptura de la societat catalana ni s'utilitzin les institucions catalanes per a aquest fi”. Així l'Estat recuperaria competències per impedir la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia