Política

Procés sobiranista

García Albiol avisa que l'Estat pot aplicar l'article 155 si es convoca un RUI

Creu que la qüestió de confiança i els Pressupostos de 2017 estan pactats amb la CUP

El coordinador general del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha avisat aquest dissabte els partits independentistes que l'Estat en cap cas permetrà la celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). Segons ell, es podria arribar a suspendre competències a la Generalitat per evitar la consulta. “L'Estat disposa de l'article 155 per a casos de situacions d'excepcionalitat com aquesta”, ha apuntat.

En una entrevista a Europa Press, Albiol ha assegurat que no li agradaria haver d'arribar al punt de suspendre competències autonòmiques, però creu que l'Estat ha d'utilitzar “qualsevol instrument al seu abast per garantir que ningú tiri endavant amb un procés de ruptura de la societat catalana ni s'utilitzin les institucions catalanes per a aquesta finalitat”.

“Si [els independentistes] van augmentant la pressió i els disbarats, no ens semblaria malament que, d'una manera proporcionada, es respongui amb tots els instruments de l'Estat de dret incloent l'article 155”, ha sentenciat.

Segons ell, aplicar aquest article “no significa la suspensió necessària de l'autonomia de Catalunya, sinó la capacitat de l'Estat de recuperar determinades competències” per impedir que es faci un RUI o qualsevol iniciativa d'aquest tipus.

Per aquest motiu, s'ha mostrat convençut que mai es portarà a terme un referèndum independentista a Catalunya. També ha avançat que impugnarà els Pressupostos de 2017 de la Generalitat si inclouen una partida per finançar el RUI.

A banda d'aquesta impugnació, ha assegurat que “l'Estat no permetrà que s'utilitzi la infraestructura” per organitzar el RUI i actuarà “de la manera que correspongui” per evitar-ho, “sempre portant a terme l'acció més proporcional possible”. García Albiol ha reptat els independentistes a organitzar un RUI a les seus de l'ANC i Òmnium perquè no podran fer-ho en instal·lacions públiques.

Pel popular, el RUI és una mostra que els independentistes “veuen que arriben al punt final i no tenen més relat ni capacitat d'inventar” i per això han posat sobre la taula un nou mecanisme que saben que no portaran a terme, ha dit.

“No m'estranyaria que portessin a terme algun tipus d'acció radicalitzada i absurda per intentar mantenir una tensió al carrer”, ha vaticinat. Ha precisat que podria ser el RUI o qualsevol altre iniciativa que busqui la confrontació directa amb l'Estat.

García Albiol ha advertit que l'Estat de dret, tot i que no funciona sempre amb la rapidesa els agradaria, “al final acaba posant tothom al seu lloc”, ja que ara hi ha un expresident, Artur Mas; una exvicepresidenta, Joana Ortega, i una exconsellera, Irene Rigau, que estan a punt d'anar a judici i amb moltes possibilitats de ser inhabilitats per haver organitzat la consulta del 9 de novembre de 2014. “El 9N es va deixar passar però les conseqüències estan arribant”, ha sentenciat.

Qüestió de confiança

Sobre la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el proper 28 de setembre, ha valorat que es tracta d'una “escenificació pactada amb la CUP per seguir allargant el relat”. Segons ell, així ho demostra el fet que s'hagi convocat amb quatre mesos d'antelació. Així, ha augurat que Puigdemont superarà la votació sense problemes de la mateixa manera que també s'aprovaran els Pressupostos de 2017 amb la benedicció de la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona