Política

país basc

junta electoral

La Junta Electoral de Guipúscoa ratifica que Otegi no pot ser candidat

L'organisme electoral rebutja les al·legacions de la coalició i manté el criteri de declarar “inelegible” el líder abertzale

EH Bildu té dos dies a partir de la publicació de les candidatures per presentar recurs davant un tribunal contenciós administratiu

La Junta Electoral de Guipúscoa ha rebutjat aquest dilluns les al·legacions presentades per EH Bildu contra la decisió de declarar “inelegible” el candidat de la coalició abertzale a lehendakari, Arnaldo Otegi, en els comicis del proper 25 de setembre.

El passat 24 d'agost l'organisme electoral territorial va acordar, per unanimitat, que el dirigent abertzale no podia concórrer a les eleccions perquè existeix una sentència ferma de l'Audiencia Nacional espanyola que l'inhabilitat per a l'exercici de sufragi passiu –és a dir, per a ser votat– per la condemna del cas Beteragune de reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna. La Junta va instar EH Bildu a canviar el candidat i corregir la llista.

La coalició abertzale va registrar un escrit d'al·legacions on defensava que la inhabilitació accessòria per a l'exercici de sufragi passiu va quedar extingida un cop l'exportaveu de Batasuna va complir la pena de presó, el passat 1 de març.

La Junta de Guipúscoa ha fet pública a primera hora d'aquesta tarda la seva decisió de rebutjar els arguments de la defensa i així ho ha traslladat aquesta tarda al representat legal d'EH Bildu Mikel Arreseigor.

D'aquesta manera, el secretari general de Sortu no figurarà a les candidatures d'EH Bildu que aquest dimarts publicarà el Butlletí Oficial del País Basc. A partir de la publicació, la coalició disposa de dos dies per presentar un recurs davant un tribunal contenciós administratiu.

La resolució l'han adoptada els magistrats de l'Audiència Provincial María del Carmen Bildarraz, Jone Unanue i Felipe Peñalba, i la degana del Col·legi d'Advocats d'aquest territori, Lurdes Maiztegi, ja que la Junta Electoral del País Basc ha acceptat aquest dilluns la recusació del catedràtic de Dret Administratiu de la EHU-UPV, Iñaki Agirreazkuenaga, presentada per la defensa del líder d'EH Bildu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona