Política

política

formació de govern

Rajoy garanteix que continuarà intentant la investidura encara que fracassi aquesta setmana

El president del govern espanyol en funcions assegura que no deixarà de dialogar amb el PSOE perquè canvi el seu ‘no'

El popular deixa clar que el seu interlocutor al PSOE és només Sánchez

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha garantit aquest dilluns que seguirà treballant per formar govern encara que no aconsegueixi sortir investit aquesta setmana.

Després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li hagi reiterat durant la reunió que tots dos han mantingut aquest dilluns al Congrés que els socialistes votaran en contra de la seva elecció, el cap de l'executiu estatal ha subratllat que, “per responsabilitat”, no deixarà d'intentar-ho. “Seguiré intentant-ho ara i si calgués després de la segona votació”, ha dit.

També ha assegurat que continuarà conversant amb Sánchez, perquè és la seva “obligació”, ja que és aquest partit el que té “la clau” per treure el país de la paràlisi actual. “El diàleg per Espanya mai és prescindible”, ha subratllat.

El president del PP ha considerat que ell ha complert amb la responsabilitat que el rei li havia encomanat i que ara pertoca al PSOE “desbloquejar” la situació i permetre que hi hagi nou govern a l'Estat. “És de sentit comú”, ha recalcat.

“Sempre he dit que el més sensat era una coalició a tres, amb C's i el PSOE. Però si el PSOE no vol, almenys hauria de permetre desbloquejar aquesta situació”, ha insistit.

Segons ell, PP i PSOE ja coincideixen en “qüestions fonamentals” com la defensa de la sobirania nacional i la unitat del país, els valors constitucionals o la lluita contra el terrorisme i “no és impossible” que es posin d'acord en assumptes fins i tot econòmics.

Rajoy ha explicat als mitjans que durant la trobada ha traslladat a Sánchez la necessitat d'evitar unes terceres eleccions en un any: “Li he dit que si anem un altre cop a eleccions correm el risc que, amb raó, ens comencin a prendre a broma”.

El president del PP ha negat converses amb altres dirigents o barons socialistes i ha volgut deixar clar que “només” es reunirà amb Sánchez per intentar fer canviar d'opinió el partit, perquè és la persona que els socialistes han escollit per representar-los.

Recuperació econòmica

Sense un president investit i un govern amb les màximes atribucions, Rajoy ha advertit que la recuperació econòmica es podria veure afectada i que Espanya tindria dificultats per complir amb els compromisos adquirits amb la Unió Europea. “És urgent [formar govern], perquè hem de complir els nostre compromisos i presentar uns pressupostos generals”, ha assenyalat. La presentació dels pressupostos generals de l'Estat és el capítol més urgent.

Rajoy es presentarà a la investidura que comença aquest proper dimarts amb 170 vots a favor garantits. Necessita 6 vots més per ser investit dimecres en primera votació o onze abstencions per aconseguir la majoria simple divendres en segona votació. El president en funcions ha assumit que té poques opcions de sortir investit aquesta setmana, però ha garantit que ho seguirà intentant perquè, amb 52 diputats més que el segon partit a la cambra baixa, “el PP ha de ser qui governi”.

No ha aclarit, però, quan es podria repetir el debat d'investidura o quan podria reprendre les converses amb el PSOE o altres partits. Rajoy ja va avançar ahir diumenge que “no necessàriament” caldria esperar fins passats els comicis bascos i gallecs del 25 de setembre per a una segona sessió d'investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona