Política

El jutge reclama al fiscal més raons per investigar quatre exconsellers

Sospita que Jané, Macias, Puig i Rigau van blanquejar diners com a donacions

La fiscalia anticorrupció investiga quatre exconsellers de CDC i vuit ex-alts càrrecs per blanqueig de capital en el finançament del partit, el conegut com a cas del 3%. El fiscal es basa en un informe de la Guàrdia Civil que considera que Felip Puig, Pere Macias, Jordi Jané i Irene Rigau van fer donacions al partit que, juntament amb les de vuit ex-alts càrrecs, superarien els 100.000 euros. Per això, la fiscalia ha demanat a l’Audiencia Nacional que els citi tots a declarar com a investigats.

Ahir, però, el jutge José de la Mata va requerir a fiscalia que ampliï les raons per les quals considera que els ha de citar a declarar. Segons fonts jurídiques citades per Efe, amb caràcter previ a resoldre sobre la pretensió del ministeri públic, el jutge demana al fiscal que expliqui per què en particular creu que es tracta d’algun tipus d’actuació a través de la qual el partit va ingressar i va justificar fons d’origen desconegut a l’empara de donacions realitzades per particulars. En aquesta causa, De la Mata investiga si CDC es va finançar irregularment a través de “societats pantalla” de les seves fundacions que rebien presumptament donacions d’empresaris als quals se’ls acabava adjudicant obra pública a administracions governades pel partit.

El fiscal, prenent com a base l’informe de la Guàrdia Civil, sosté que el blanqueig es feia en petites quantitats, la majoria de 3.000 euros, entre el 2008 i el 2013 sent afiliats de CDC. Per la fiscalia, les donacions realitzades per persones físiques poden amagar “algun tipus d’actuació a través de la qual, el partit ingressa, i justifica, fons d’origen desconegut’’. L’informe d’Anticorrupció recull que Jané i Macias van fer quatre pagaments de 3.000 euros cada un els anys 2008, 2009, 2010 i 2013, que Puig va fer tres ingressos de 3.000 euros cada un i que Rigau en va fer dos el desembre del 2008 i del 2010. Els altres excàrrecs que Anticorrupció relaciona amb aquest blanqueig són Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Glòria Renom, Montserrat Candini, Eduard Freixedes i Xavier Crespo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona