Política

La Comissió per a la Reconstrucció escoltarà 41 compareixents entre el 21 de maig i el 19 de juny

Hi passaran set ministres i representants de la PAH i Exceltur, entre altres

La Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica ha iniciat aquest dijous les seves tasques amb l’aprovació d’un llistat de 41 compareixents –dels més de 300 proposats pels grups- que passaran pel Congrés dels Diputats entre el 21 de maig i el 19 de juny. Entre altres hi ha set ministres (els quatre vicepresidents, Illa, Díaz i González Laya) i representants dels sectors afectats per la crisi. Les formacions han assolit acords majoritaris tan en aquestes dues qüestions com en la documentació que han reclamat a les diferents administracions.

El president de la Comissió, Patxi López, ja ha apuntat que les intervencions dels portaveus en aquestes compareixences tindran una durada màxima de tres minuts per provar de complir el calendari. ERC s’ha queixat que no li han permès incloure dins la petició de documentació una sol·licitud per rebre informació sobre els comptes de la Casa Reial en els últims deu anys.

El llistat de 41 compareixences ha estat fruit d’un acord entre el PSOE, PP, Vox, Podem, ERC, PNV i Cs. No ho ha signat CC, Més País, Bildu i JxCAT, que han mantingut les seves pròpies peticions de compareixença –rebutjades per la resta de grups- i s’han abstingut respecte a la llista elegida per 321 vots a favor, 1 vot en contra i 16 abstencions. Els grups també han aprovat les peticions de documentació que han fet els grups, tret de les de Vox.

Al llistat de les compareixences hi ha la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, i la quarta, Teresa Ribera, a més del ministre de Sanitat, Salvador Illa, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la d’Exteriors, Arancha González Laya.

La Comissió estructura les taques en quatre blocs. El primer, el de Sanitat i Salut Pública, comptarà amb les compareixença del ministre Illa, però també de representants de la Societat Espanyola de Salut Pública (SESPAS), de la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP), de l’Organització Mèdica Colegial i de Manuel Balsells, del Consell Assessor de la Salut.

L’àrea amb més compareixents és la de reactivació Econòmica. A més de Calviño i Ribera hi compareixeran representants de la CEOE, Cepyme, UGT, CCOO, ATA, del Consell Superior d’Organitzcions Científiques (CSIC), de l’AIREF i del sector turístic, com Exceltur. També de l’Aliança d’Organitzacions Ecologistes i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

A la tercera pota, de Polítiques Socials, hi compareixerà el vicepresident Iglesias, a més de representants del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat, el Consell Escolar de l’estat, la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), i també del Sindicat de Llogaters, la PAH, l’ONCE i Save The Children.

Per últim, a l’àrea de la Unió Europea, la ministra d’Exteriors i representants del Comitè Econòmic i Social Europeu, i del Consell Federal Espanyol del Moviment Europeu.

El portaveu de JxCAT a la comissió, Ferran Bel, ha expressa la seva oposició a les compareixences de càrrecs institucionals vinculats al govern, perquè els ministres “compareixen a les comissions i coneixem les seves opinions”.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, també ha expressat la seva “sorpresa” pel fet que la presidència ha retirat la seva petició d’informació sobre els comptes de la Casa Reial de l’última dècada. “Ens sembla que comencem malament, ens sembla incompatible que es vulgui reconstruir sobre pilars corcats”, ha dit Rufián.

El president de la comissió, Patxi López, ja ha avançat que durant les compareixences només intervindran els portaveus de cada formació i disposaran d’un únic torn de tres minuts. L’objectiu, ha dit, és fer possible que es compleixi el calendari de compareixences i la comissió pugui dur a terme les seves tasques en un termini breu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona
política

Aragonès deixa la primera línia política

barcelona
política

Puigdemont també presentarà candidatura a la presidència

Argelers de la Marenda

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA