Política

Sánchez refreda els plans de reforma del poder judicial

El president espanyol allarga la mà al PP després de l’avís europeu

S’obre a fer concessions, però no a apartar Podem

Escaldat per l’avís de Brussel·les pels seus plans de reforma judicial, el president espanyol, Pedro Sánchez, recula i ara es mostra disposat a enterrar la nova llei sobre el nomenament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si el PP en desbloqueja la renovació.

Després del trencament de les negociacions amb els populars a l’estiu, l’executiu de PSOE i Unides Podem han iniciat els tràmits per facilitar el relleu a la cúpula judicial reduint la majoria parlamentària necessària. La iniciativa ha enfurismat la dreta, que ha trigat poc a queixar-se a les institucions europees per frenar un moviment que els apartaria de l’elecció de l’òrgan de govern dels jutges.

A la capital europea no ha agradat gaire aquest enrenou i dijous el portaveu de Justícia de la Comissió Europea va avisar que segueixen amb “atenció” la proposta i que el CGPJ “no pot ser percebut com un òrgan vulnerable a la politització”.

Davant aquesta reacció poc amistosa que desconfia de les garanties democràtiques de la reforma, Sánchez va fer ahir un pas enrere i va refredar el projecte de llei. “Estem disposats a tornar a seure a la taula per desencallar la situació demà mateix si volen”, va assegurar en una roda de premsa a Brussel·les marcada per la polèmica.

Sense retirar encara la proposta, Sánchez deixa entendre que l’aparcarà si els populars accedeixen a reactivar les negociacions. “Si el PP torna al sentit d’Estat, el govern d’Espanya està més que disposat a arribar a un acord ara mateix”, va dir.

Atabalat perquè la seva alternativa al bloqueig per la via dels partits de la investidura és controvertida dins i fora de l’Estat, Sánchez s’avé ara a fer “totes les concessions possibles” per superar l’atzucac sense trencar el tradicional pacte bipartidista per repartir-se el CGPJ.

“Estem oberts a negociar sobre les premisses de les converses del mes de juny”, va avisar ahir Sánchez, poc disposat a apartar Podemos, tal com demana el PP. Precisament, aquesta va ser la condició que va exigir ahir el líder popular, Pablo Casado, en resposta a la nova oferta de diàleg.

A més de demanar que “Podem no tingui res a veure en aquest procés com a partit imputat que ataca el poder judicial i el rei”, el PP també vol que “es retiri la proposta d’elecció dels vocals del Consell” perquè “és contrària a la Constitució i als tractats europeus” i que “es despolititzi el procés”.

Per la seva banda, Sánchez retreu a Casado que hagin arribat ja a dos acords en els darrers dos anys i que els hagi trencat “unilateralment”. “Si la tercera és la bona, benvinguda sigui”, va reblar.

LA FRASE

Estem disposats a tornar a seure a la taula per desencallar la situació
Pedro Sánchez
President espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona