Política

La UE ja té “un amic” amb qui refer l’aliança

Proposa un pacte fundador en la lluita contra la Covid i el canvi climàtic

Diu que els anys de Trump s’han fet llargs

“Tenim un amic a la Casa Blanca”, deia ahir alleugerida la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per l’arribada del demòcrata Joe Biden a la presidència dels Estats Units. Aprofitant la marxa d’una figura tan antipàtica com Donald Trump, la Unió Europea ofereix ara als EUA una nova aliança transatlàntica que torni a apropar els històrics socis preferencials d’Occident i refaci els ponts trencats pel republicà.

Quatre anys amb Trump al capdavant de la gran potència mundial que s’han fet “molt llargs” per al Vell Continent, admetien ahir a la capital europea. A part del xoc en qüestions com el canvi climàtic o el multilateralisme, la UE ha hagut de bregar amb l’escalada d’aranzels i l’actitud hostil de l’administració Trump. Així, l’alegria ahir a Brussel·les per la marxa del polèmic i incendiari magnat era descaradament evident. Fins i tot l’eurocambra va convocar un debat especial poques hores abans de la presa de possessió a Washington per reforçar el missatge de suport a Biden i les ganes de recuperar la vella amistat.

Per curar les ferides del trumpisme, el bloc europeu va proposar “construir un nou pacte fundador” amb els EUA de Biden, especialment en la lluita contra la Covid-19 i el canvi climàtic. Així ho va demanar el president del Consell Europeu, Charles Michel, assegurant que la UE aspira a un canvi immediat que sigui “més que una transició”.

A més de l’agenda verda i la pandèmia, els europeus també anhelen cooperar amb els nord-americans en l’impuls al multilateralisme o la regulació del sector digital. Aquest últim es presenta com l’àmbit més delicat per tractar amb Biden, pels seus vincles amb els gegants tecnològics com Amazon, Google, Facebook o Apple.

De totes maneres, la UE té grans esperances en la nova etapa a Washington. “És una oportunitat per rejovenir la nostra relació transatlàntica, que ha sofert molt en els últims quatre anys”, deia ahir Michel, que ha convidat Biden a Brussel·les per a la pròxima cimera del març.

Al seu torn, Von der Leyen va confessar que se sent “alleugerida” per l’arribada de Biden a la Casa Blanca, però va avisar que “els seguidors de Trump continuen allà”, intuint que recosir les divisions internes d’una societat americana fortament polaritzada no serà una tasca fàcil per al demòcrata.

Tot i l’absència d’una menció a Europa en el discurs inaugural de Biden, les capitals europees hi van reaccionar entusiasmades amb una pluja de felicitacions. “Benvingut a l’Acord de París!”, celebrava ahir el president francès Emmanuel Macron, anticipant ja l’esperada tornada dels EUA al pacte climàtic. Ara que la UE està preparada per a “un nou començament” amb els demòcrates a la Casa Blanca, falta veure si Biden estarà a l’altura de les seves expectatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia