Política

EUA s'uneix a la majoria per a aprovar el "Full de Ruta" de Bali

La Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic ha aconseguit un acord final, després que Estats Units cedís en l'últim instant, cosa que permet començar a negociar l'any que ve un pacte més ambiciós que el Protocol de Kioto.

Després de dotze dies de reunions, la sotssecretària nord-americana d'Estat per a la Democràcia i els Assumptes Globals, Paula Dobriansky, ha assegurat: "Ens unim al consens", tot i que es tracta d'un acord de mínims. Així, Dobriansky ha optat finalment per desbloquejar els debats i ha possibilitat l'acord que reclamava el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, qui ha tornat avui cap a Bali des de Timor Oriental per a salvar el pacte.

EUA accepta
EUA ha acceptat que el text contingui de forma expressa que els països industrialitzats transferiran tecnologia als emergents per a ajudar-los a lluitar contra l'escalfament global, com exigia l'anomenat G-77 més Xina, que aglutina a 132 països en desenvolupament.

A canvi, aquest grup es compromet a dur a terme mesures per a rebaixar els seus nivells de diòxid de carboni d'una forma que siguin controlables i verificables.

El document aconseguit també inclou una referència, encara que indirecta i no obligatòria, a la necessitat que els països industrialitzats redueixin les seves emissions de gasos contaminants entre el 25 i el 40 %, respecte als nivells del 1990, per a l'any 2020.

Mesura no vinculant
La Unió Europea (UE) i altres països han tractat que la mesura fos vinculant, però al final ha quedat com una nota a peu de pàgina atribuïda als experts del Panell Intergubernamental del Canvi Climàtic de l'ONU.

La UE ha mantingut durant dues setmanes la seva posició perquè l'acord recollís d'una forma clara que les nacions industrialitzades es comprometin a reduir les seves emissions de diòxid de carboni i sempre ha apostat perquè el text incorporés aquesta esmena.

Estats Units, Canadà i Japó s'han oposat a aquests compromisos per considerar-los prescindibles i que podien condicionar les futures converses.

Copenhaguen 2009
La "Fulla de Ruta" de Bali, anomenada així perquè canalitzarà les negociacions que començaran l'any que ve i que conclouran a Copenhaguen el 2009, també contempla la transferència de tecnologia "verda" a les nacions emergents, així com ajudes per a pal·liar els efectes del canvi climàtic i "recompenses" per la protecció i conservació de boscos i jungles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

França reclama el Consell de Seguretat que actui, i “no només parli” sobre Gaza

barcelona
memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

barcelona
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga la denúncia a Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
tribunals

Rebutgen la querella contra la mesa del Congrés per la llei d’amnistia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona