Política

Als ulls del món

Vint-i-dos periodistes i analistes de mitjans de diferents països ofereixen la seva visió sobre el procés català

Discrepen sobre la viabilitat de la independència, però vaticinen canvis en la relació amb Espanya

El civisme de la Via Catalana
va impactar
els entrevistats


Si la històrica manifestació de la Diada de l'any passat va convertir el procés català en notícia i el va situar en l'agenda de molts mitjans d'arreu del món, la cadena humana d'aquest any ha transmès la fortalesa d'una reivindicació que no para de créixer i que destaca per un civisme digne d'elogi tractant-se d'un moviment tan massiu i transversal a favor de la independència. Ho subratllen els 22 periodistes i analistes de mitjans de dotze nacions d'arreu del món que, a petició d'El Punt Avui, ofereixen la seva visió sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya i les aspiracions d'una majoria creixent dels ciutadans del Principat.

L'admiració vers el pacifisme amb què els catalans mostren la seva determinació no és l'únic punt que suscita la unanimitat dels entrevistats, que també coincideixen a l'hora de reconèixer el greuge que viu Catalunya amb el dèficit fiscal, i la poca traça del govern espanyol a l'hora de negociar. Una actitud, la de l'executiu encapçalat per Mariano Rajoy, que ha situat el conflicte en un punt sense retorn, segons afirmen la majoria d'experts en les entrevistes que aquest diari publicarà repartides entre les edicions d'avui i demà.

Arribats a aquest punt, el de les possibles sortides al conflicte, són majoria els entrevistats que vaticinen un canvi en la relació entre Catalunya i Espanya. Un cicle que no necessàriament implica la independència, però que ha de servir per suavitzar, o fins i tot neutralitzar, el dèficit fiscal.

Visions enfrontades

La divisió d'opinions entre els experts consultats es fa evident quan és hora d'analitzar les possibilitats que Catalunya esdevingui un nou estat. L'optimisme domina les respostes dels periodistes que exerceixen i viuen en zones amb aspiracions sobiranistes idèntiques, com és el cas del País Basc, Escòcia i Flandes.

Els entrevistats d'aquestes nacions sense estat es mostren convençuts que la independència de Catalunya serà una realitat en els pròxims anys si la societat catalana no deixa de reclamar-la. La resta veu aquesta possibilitat amb escepticisme, d'una banda perquè apunten a la poca o nul·la disposició de la Unió Europea a acceptar una situació que, en el cas de produir-se, podria tenir un efecte bumerang sobre nacions com les abans esmentades. I de l'altra, perquè n'hi ha que considera que el conflicte es resoldrà a través de la negociació amb Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polític

El TC anul·la el vot telemàtic de Puig a les portes de la constitució del Parlament

barcelona
Índia

Modi presenta la dimissió com a pas previ per formar el seu tercer govern

Barcelona
política

La llei d ’amnistia es publicarà amb imminència al butlletí del Congrés i deixarà el BOE sense excusa

madrid
política

Comín exigirà a la nova Comissió Europea que faci de mediadora en el procés d’independència

barcelona
Pròxim Orient

Netanyahu avisa que estan “preparats per a una acció molt intensa” al nord

Barcelona
Alemanya

Ataquen amb un ganivet un candidat d’Alternativa per Alemanya

Barcelona
Pròxim Orient

Un home dispara contra l’ambaixada dels Estats Units a Beirut

Barcelona
Marc Puigtió
Alcalde de Sant Julià de Ramis (ERC)

“Tot i la majoria absoluta, vam pactar amb el grup de Medinyà”

Sant Julià de Ramis
Sergi Barrera
Cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

“Pels joves és impensable no formar part de la UE”

Barcelona