Política

Borsa de Barcelona

Dimarts, 14 d'octubre

La borsa, de moment, no té en compte la independència

“Això va per llarg i, de fet, els inversors estrangers creuen que mai arribarà”, afirma Francisco
“Amb aquesta història de la Constitució poden fotre Catalunya de manera permanent”, diu Josep

De tothom és coneguda la història que diu que no hi ha res més poruc que el diner: poc amant de les aventures incertes i gran defensor de l'statu quo imperant, per dolent que aquest sigui. Sota aquesta premissa ens acostem al parquet de la Borsa de Barcelona per conèixer l'opinió sobre el procés sobiranista dels banderilleros o petits inversors, que segueixen allà mateix el desenvolupament de les sessions. La visita té lloc dimarts al matí, cap a les onze, just quan Artur Mas anuncia canvis importants en relació amb la consulta. Pantalles de televisió amb les explicacions del president, transistors seguint les paraules del líder de CiU, converses entre el personal analitzant les diferents posicions i sortides...

“El procés no està afectant la borsa espanyola, perquè els inversors internacionals no tenen en compte la independència, com a mínim a curt termini”, explica Joan Perés, qui vol subratllar com seria de complicat aquest procés: “Econòmicament parlant, que és el més important de tot, estem molt units i és molt difícil separar-nos.” Un altre dels banderilleros el secunda. “Això de la independència va per llarg; ara mateix cap inversor s'ho planteja seriosament i, de fet, els inversors estrangers creuen que mai arribarà”, diu Francisco.

De seguida, però, arriba la part més passional del debat. “Aquí paguem més impostos que Madrid, i això per no parlar dels avantatges fiscals del País Basc... Miri, em passo la Constitució pel forro!”, afirma un Josep acalorat que no treu ull a unes cotitzacions borsàries que estan ben vermelles. Ja més assossegat explica que li sembla bé que Mas esgoti tots els mecanismes legals, però creu que “arribats a un punt hauríem de tirar pel dret”. “L'opció d'unes eleccions plebiscitàries amb, si s'escau, una seguida proclamació de la independència em sembla bé”, afirma, i descarta qualsevol impacte important en les cotitzacions pel fet que Catalunya esdevingui un nou estat. “Si és que els catalans som ximples: ja ens van oferir el pacte fiscal i Pujol el va rebutjar; mira el merder que tenim ara.”

Un altre Josep –això de deixar-se retratar amb els cognoms ho porten molt malament, al parquet de la borsa– torna a mencionar la Constitució, el tòtem que sembla, ara per ara, clau en l'assumpte. “Amb aquesta història de sempre de la Constitució poden fotre Catalunya de manera permanent, però la Constitució es pot canviar”, assenyala. “Sí, es pot canviar, però negociant i dialogant”, torna a intervenir Francisco. “El que no pots fer és independitzar-te a la valenta, perquè t'envien la Guàrdia Civil”, participa de nou Joan Perés, que creu que Mas s'equivoca en mantenir aquesta pugna amb un govern de Madrid amb majoria absoluta.

En relació amb el reiterat debat sobre la sortida de Catalunya de la UE i l'euro amb la independència, l'opinió no pot ser més unànime: “Això no passarà.”

Finalment, i per mirar de posar ordre en aquest joc d'opinions, ens dirigim a un expert autoritzat. Joan Hortalà, president de la Borsa de Barcelona, que assegura que de moment els mercats financers “no estan incorporant de manera substantiva” la possibilitat que Catalunya s'independitzi. Des del seu còmode càrrec, Hortalà adverteix també que “el nivell de benestar de la gent quedaria perjudicat, a curt i mitjà termini”, si Catalunya quedés fora de la UE per la seva independència. En tot cas, tant una cosa com l'altra estan per veure. Incerteses, tot plegat, que no agraden gens als inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ