Política

Via Lliure en fase d'enlairament

Quan falta un mes per a la Diada, l'acte a la Meridiana ja té uns 130.000 inscrits i gairebé dobla les xifres de la V del 2014

L'ANC vol donar més veu a les reivindicacions de certs col·lectius, que tindran trams reservats

La Via Lliure de la Diada del 2015 és a la rampa de llançament, i ja ha iniciat la fase d'enlairament. Un mes abans de la jornada que encetarà la campanya electoral per a les històriques eleccions del 27 de setembre, ja hi ha uns 2.000 voluntaris treballant en els preparatius, i les inscripcions per a la mobilització, que per quart any consecutiu organitza l'ANC, ja se situen al voltant de les 130.000, quantitat que gairebé dobla les 70.000 que tenia la V l'any passat en aquestes dates (va tancar amb 550.000, això sí), si bé encara són lluny de les 300.000 de la Via Catalana del 2013. “És una bona dada, però el repte és majúscul i l'esforç enguany ha de ser superior; no és moment de relaxar-nos, sinó ben al contrari”, valora el coordinador de l'acció, Josep Sabaté, que admet que les mobilitzacions prèvies de l'estiu han tingut fins ara una participació discreta. “La incertesa política paralitzava tothom, ja que la gent esperava que es concretés el panorama de les llistes. Malgrat la tendència al pessimisme, però, hi ha moviment, i ara ja posarem tota la carn a la graella”, subratlla.

L'entitat s'ha dividit en deu grups que treballen en àmbits com ara la mobilitat, la seguretat, la gestió de permisos i la comunicació, i ha encarregat a les assemblees del Barcelonès que es coordinin amb la resta de territorials per muntar la seva arribada a cadascun dels 135 trams en què es dividirà la Meridiana. En tots, per exemple, hauran de trobar un equip de so perquè tothom pugui escoltar possibles instruccions i els discursos finals, que faran previsiblement els responsables de l'ANC i Òmnium. Per aconseguir-ho caldrà també la col·laboració d'establiments propers on es puguin connectar, que fins ara no hi han posat cap impediment. A més, els voluntaris estan identificant altres serveis que poden ser útils per a la multitud que s'espera, com parcs, centres sanitaris, parades de metro properes i zones adequades per a persones amb mobilitat reduïda.

Múltiples activitats

L'organització vol muntar diverses activitats en els 5,2 quilòmetres on es concentrarà la multitud, ja des d'una hora abans de l'inici oficial de l'acció, prevista a les 17.14 hores. Per això està fent una llista de totes les entitats de cultura popular que ja han dit que seran a la Via Lliure com ara geganters, timbalers i grallers per tal d'organitzar actuacions al llarg del recorregut. “Volem que hi hagi molta activitat i que tothom se senti protagonista”, explica Sabaté. Ja hi ha confirmades, per exemple, 32 colles castelleres, que se situaran en els trams reservats als seus territoris per facilitar les respectives pinyes. Al final, a més, Òmnium organitzarà el ja tradicional concert a l'Arc de Triomf.

A banda dels que ja hi treballen ara, l'ANC demanarà la col·laboració de més voluntaris aquell dia, ja que en caldran, per exemple, per ajudar a aparcar els autocars previstos (el 2014 en van arribar uns 2.000, i enguany ja n'hi ha inscrits més de 1.000) i per repartir el milió de punters –n'hi haurà de deu colors– que es distribuiran entre els participants per visualitzar el pas del blanc inicial a una onada multicolor que vol simbolitzar els grans reptes que el país té per millorar en una futura república catalana.

Reivindicació sectorial

En tot cas, la Via Lliure se centra aquest any en el procés constituent que es vol obrir cap a un nou estat, i per això una de les novetats serà el fet que es donarà més protagonisme a les reivindicacions específiques de certs col·lectius, que tindran llocs reservats en alguns dels trams (vegeu llista provisional en el gràfic). És el cas, per exemple, dels pagesos i els ramaders, els bombers, els immigrants, els sindicats, els homosexuals i el sector educatiu i la seva demanda de respecte a l'escola catalana.

En el vessant estrictament polític, l'ANC ha reiterat que la Diada mantindrà el caràcter transversal dels últims anys, i per fer-ho possible, de fet, el seu president, Jordi Sànchez, ja demanava diumenge una “moratòria” en els actes electorals de les candidatures independentistes. En la mateixa línia, Sabaté insisteix que durant l'11-S “no es tracta de demanar el vot per ningú”, sinó de “reivindicar el caràcter plebiscitari” del 27-S, per donar cabuda al màxim nombre de sensibilitats i mantenir la unitat que va crear el 9-N. “Reclamarem l'exercici del dret a decidir i el respecte al resultat de les eleccions, independentment de l'opció política de cadascú”, tanca.

LES XIFRES

2.000
voluntaris
participen en els preparatius per a la Via Lliure, per a la qual se'n necessitaran més el mateix dia 11.
100.000
lots
amb samarretes blanques i punters per pintar ja s'han distribuït pel territori per ajudar a finançar l'acció.
1
milió
de punters (n'hi haurà de deu colors) repartirà l'organització per fer possible l'onada de la Via Lliure.

Les vendes de lots, a bon ritme

  • VÍDEO: vídeo divulgatiu

L'organització ja ha distribuït uns 100.000 lots del marxandatge oficial de la Diada, que serveix per ajudar a finançar les despeses de l'acte. Els responsables valoren positivament el ritme de vendes i confien a superar el nombre de lots venuts l'any passat (200.000), ja que a hores d'ara ja se n'han venut uns 40.000. Els lots estan disponibles des de diumenge a través del web d'aquest diari ( www.elpuntavui.cat ), trucant al telèfon 902 22 10 10 i a les seus de Girona i Barcelona. Per un preu de 15 euros, el lot inclou la samarreta blanca oficial, un domàs per penjar al balcó, tres xapes i un punter també blanc, que es demanarà a cada participant que pinti del color del tram al qual s'ha inscrit, tal com se li notificarà ja en el moment del registre (a través del web via.assemblea.cat ).

Precisament ahir, per iniciar la Setmana de la Justícia i el Benestar Social, que forma part dels deu eixos previs a la Via Lliure, la campanya Ara és l'hora va penjar un nou vídeo divulgatiu a YouTube sobre les pensions i l'estat del benestar en l'escenari d'una república catalana. En el vídeo, d'uns deu minuts i en castellà, hi apareixen la monja Lucía Caram, la periodista Karmele Marchante, el també periodista i candidat de la CUP Antonio Baños i l'actor i regidor d'ERC a Barcelona Juanjo Puigcorbé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia